Meandre reclama un projecte de reforestació a l'entorn de la Riera de Rajadell

L'associació reclama al director ambiental de l'obra de l'Eix Diagonal un projecte de restauració i reforestació acurat de l'entorn afectat de la Riera de Rajadell

Redacció
25 de maig del 2011
Els Plans de Suanya i de Maria el 2009 i el 2011.
Els Plans de Suanya i de Maria el 2009 i el 2011. | Meandre

Els Plans de Suanya i de Maria el 2009 i el 2011. Foto: Meandre

El dia 19 de maig i a petició de l'associació Meandre es van reunir en els Plans del Suanya el director ambiental de l'obra Joan Borrell i Ruscadella, el responsable de l'Ajuntament i membre de la Comissió Mixta de seguiment Francesc Mestres, la regidora d'Urbanisme Àngels Mas, la regidora de Medi Ambient Alba Alsina, tècnics de la mateixa regidoria i cinc membres de Meandre. L'objectiu de la trobada va ser valorar l'impacte i les mesures de reposició que s'hauran de fer a partir d'ara en els llocs més sensibles del traçat de la nova carretera en el seu pas per l'entorn de la riera de Rajadell i Collbaix.

L'obra, ja molt avançada, mostra, com era d'esperar, un important impacte ambiental i visual. Ara, però, i una vegada construïda la traça, és l'hora de reclamar la restauració i reforestació d'aquest entorn tan apreciat i concorregut de l'Anella Verda de Manresa i a més, concretar les actuacions adients per disminuir al màxim l'impacte visual i acústic seguint al peu de la lletra la declaració d'impacte ambiental.

Amb aquest objectiu Meandre va presentar a Joan Borrell una llista dels punts més sensibles tot esperant la resposta en quan els tipus d'actuacions que si pensen fer:

1.- Camí de la Font de l'Arrel I Plans del Suanya.
La construcció del fals túnel a la serra de Servitja i l'afectació de l'inici del corriol de la Font de l'Arrel, fan necessària la reforestació acurada d'aquest bell i transitat paratge.

2.- Camí del Gorg Blau – Meandre Riera de Rajadell.
La necessitat d'instal·lar uns de les grues més grans del país per col·locar les grans travesses metàl·liques en el vano central de 100 metres del viaducte que salta la llera de la riera a gran altura, fa necessària la construcció d'una plataforma de formigó sobre el camí del Gorg Blau. Això evitarà instal·lar-la a la llera de la riera.

Per construir aquesta plataforma s'han demanat els següents informes i permisos:

  • Informe del Servei de protecció de Fauna de la Generalitat el qual se'ns informa que ha estat favorable pel fet, diuen, de la inexistència de llúdrigues en aquest tram de la riera.
  • Informe i permís dels serveis forestals per tallar alguns arbres de ribera d'aquest indret i així mateix un informe sobre les mesures de seguretat a aplicar per poder practicar els procediments d'assemblatge de les monumentals travesses de ferro amb soldadures en època de màxim perill de foc forestal.

Per altra banda i tenint en compte que el tall de camí es fa en època de màxima activitat agrícola, se'ns informa que s'habilitarà un camí temporal al Pla de Maria.

3.- Impacte visual i acústic del viaducte sobre el camí del Gorg Blau.
El viaducte de 740 metres que s'està construint precisarà de mesures per evitar al màxim l'impacte acústic del trànsit i unes proteccions adients que a part d'evitar accidents greus evitin que caiguin deixalles daltabaix.

4.- Projecte de Reforestació del talús del Pla de Maria
El Pla de Maria, indret per a excursions emblemàtic per a moltes escoles queda sota el viaducte, però en un 30% queda tallat per un alt talús que caldrà reforestar convenientment

5.- Projecte de restauració i senyalització de la via Romana i de l'Itinerari de natura i modernisme en el punt del pont sobre el bosc del Cuques i la via de ferrocarril.
La traça de la carretera just en el pont construït que travessa la via del ferrocarril, creua també per damunt del camí ral – via romana, actualment tapada i protegida amb una capa de geotèxtil. Aquest punt coincideix amb el primer tram del recentment publicat Itinerari de Natura i Modernisme.

Actualment queda pendent destapar la via romana i l'execució d'un projecte de senyalització d'aquest valor arqueològic que encara està per definir pel departament de Cultura.

Per altra banda al ser un lloc molt transitat per caminants i ciclistes es reclamen mesures per disminuir l'impacte acústic.

6.- Projecte de reforestació del gran talús del bosc del Cuques.
Bona part del Bosc del Cuques ha estat substituït per un talús de 12 metres d'alt que provoca un gran impacte en un dels trams més concorreguts de l'Itinerari de la Riera de Rajadell per la qual cosa es reclama un projecte de reforestació el més acurat possible.

7.- Projecte de reforestació del talussos i del cobriment del doble fals túnel de l'antic bosc de Noguera.
El bosc de Noguera i les valorades parets de pedra seca han estat substituïts per una profunda rasa de uns 700 metres de llarg amb la construcció d'un doble fals túnel pel fet que en aquest indret la carretera ja es fa desdoblada. En aquest punt es reclama la reforestació sobre els túnels i la reposició del camí (camí 9 del projecte), ja que és un dels camins d'apropament a Collbaix.

8.- Projecte de reforestació i adequació en el punt d'intersecció Eix Diagonal i Transversal a la falda de Collbaix.
La intersecció de l'eix Diagonal amb l'eix transversal actualment en fase de desdoblament, te un fort impacte en la falda de la muntanya de Collbaix i en els camins d'apropament a aquest indret.

Degut que en la fase de moviments de terres va caldra talar un pi centenari protegit d'aquest indret, la empresa va mostrar-se favorable a fer un projecte de reforestació sensible de tot aquest entorn. Així mateix es reclama el projecte de reposició del camí de Collbaix des dels plans de la Torre Lluvià.

9.- Projecte de restauració dels plans de Mas Balcells-Torre Lluvià actualment ocupats per terres sobrants.
L'impacte a l'entorn natural de la Riera de Rajadell es mostra avui amb tota la seva cruesa. Meandre es segueix comprometent a fer el seguiment de l'obra i així mateix demana als responsables de l'Ajuntament que en cap moment deixin d'exigir la restauració ambiental de l'entorn afectat, tal com es preveu en la declaració d'impacte ambiental.