«Quedem?» va visitar la cooperativa d'habitatges «Cal Cases»

Jordi Bordes
21 de maig del 2011
Cooperativa d'habitatges Cal Cases.
Cooperativa d'habitatges Cal Cases. | Jordi Bordes

Cooperativa d'habitatges Cal Cases. Foto: Jordi Bordes

El passat diumenge dia 15 de maig un grup d'una vintena de persones van participar a la visita a la cooperativa d'habitatges "Cal Cases" situada en una masia en el terme municipal de Santa Maria d'Oló que va fer Òmnium a través del seu programa "Quedem?". "Cal Cases" es tracta d'un projecte iniciat fa 3 anys per un grup de persones que pretenia fugir de l'especulació immobiliària que es dóna a les ciutats, i alhora, iniciar una forma de vida comunitària allunyada dels valors individualistes que promou el sistema econòmic i social actual.

Els participants de l'activitat van poder gaudir de les explicacions de dos membres de la cooperativa tot visitant les diferents parts de la masia i espais que conformen l'habitatge.

Durant la visita els participants van poder conèixer el motius pels quals va néixer aquest projecte, quines implicacions legals té formar part d'una cooperativa d'habitatge, les dificultats econòmiques amb que es trobaren l'iniciar el projecte o els afers de la pròpia organització interna dels membres del projecte.

En l'àmbit organitzatiu cal destacar que la cooperativa funciona de forma totalment assembleària, tan és així, que l'horitzontalitat en la presa de decisions és pels habitants una de les premisses bàsiques del projecte.

El subministrament d'aliments és gestionat com en una cooperativa de consum, i com a tal, es procura consumir productes de proximitat, de temporada i ecològics.

L'espai compta amb una masia on s'ubiquen els espais comuns(cuina, rebost, sales de treball i repòs...) i uns mòduls on cada família té un espai de 40/50 metres quadrats amb les habitacions i el bany. En aquests espais hi conviuen un total de 20 adults i 11 nens i nenes.

Tal vegada la cooperativa, intentant no quedar-se en un projecte tancat en ell mateix, disposa una sala polivalent a la disposició d'entitats que treballin per la transformació social.