Prova pilot de control biològic de plagues en alguns arbres de la ciutat

per Redacció, 28 d'abril de 2011 a les 11:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ajuntament de Manresa ha portat a terme una prova pilot de control biològic de plagues en alguns arbres de la ciutat. El control biològic és la utilització d'insectes depredadors per combatre les plagues. S'utilitzen els enemics naturals, és a dir, insectes que són depredadors de la plaga i inofensius per l'arbre i les persones per combatre-la.


Convencionalment, el tractament que s'ha fet de les plagues dels arbres ha estat químic. S'ha estat molt curós en aquest procés i no s'ha fet mai tractament preventiu, sinó només correctiu. La idea fins ara ha estat actuar només quan les plagues són prou importants per afectar l'arbre o les persones, però mai abans, per evitar crear resistències, tractar arbres que no agafarien la plaga o fer abusos de productes químics.

Ara es vol fer un pas més, que és passar a la lluita biològica. La prova pilot ha consistit en l'alliberament d'un insecte, l'Anthocoris, per controlar un altre petit insecte que es diu Psylla i que és una plaga en els Cercis, conegut popularment com a arbre de l'amor.  L'Anthocoris s'alimenta dels ous i les larves joves de la Psylla, de manera que en controlen el creixement i per tant la plaga.

Els indrets on s'han alliberat Anthocoris són: el passatge Salvador Espriu, el Parc Vila Closes i la plaça Sant Domènec.

La lluita biològica fa molts anys que s'utilitza i es fonamenta en el que passa a la natura. Per exemple, les marietes sempre han menjat pugons. Fa molts anys que s'utilitza i funciona, està absolutament testada i hi ha empreses que es dediquen exclusivament a aquesta tasca. Utilitza fauna autòctona, de manera que els insectes que s'utilitzen no provoquen cap mena de problema a la població ni a l'ecosistema. Hi ha altres ajuntaments, com els de Girona, la Bisbal de l'Empordà i Banyoles, que ja utilitzen aquest mètode.

 

Arxivat a:
Municipis, arbrat, plagues
Participació