Jordi Pujol reclama a l'Estat 1.450 milions en la seva visita a Manresa

L'expresident ha estat a Manresa en un Dinar - Conferència presentat per Valentí Junyent, candidat de CiU a l'alcaldia de la ciutat

Redacció
22 d'abril del 2011
Valentí Junyent, Jordi Pujol i Jordi Moltó, en la roda de premsa.
Valentí Junyent, Jordi Pujol i Jordi Moltó, en la roda de premsa. | CiU

Valentí Junyent, Jordi Pujol i Jordi Moltó, en la roda de premsa. Foto: CiU

Aquest matí a Manresa el diputat Alfons López-Tena ha afirmat que el seu partit, Solidaritat per la Independència (SI), no donarà suport a la petició del President Mas que reclama els 1.450 milions d'euros a l'Estat corresponents al Fons de Competitivitat perquè aquest punt l'havia d'haver negociat Duran i Lleida durant la negociació dels Pressupostos. Arran d'aquestes declaracions, el President Jordi Pujol ha dit aquest migdia a Manresa, que aquesta "acusació" contra Duran i Lleida "és injusta". Pujol ha defensat que CiU va votar en contra dels Pressupostos però en canvi el PSC sí que hi va votar a favor. Així Pujol ha dit que el PSC hagués hagut de votar en contra dels Pressupostos i no ho va fer.

Pujol creu que el Fons de Competitivitat s'ha de tornar a Catalunya en el període que li correspon perquè "està en joc la política d'estalvi del govern català". L'expresident català reclama al PSC "lleialtat de país" pel país i "per Catalunya".

Per aconseguir el suport perquè aquests 1.450 milions d'euros es donin a Catalunya, Pujol ha dit que el govern català necessita el suport de les diputacions, entitats, consells comarcals, i de totes les forces polítiques catalanes perquè CiU pugui liderar aquesta reclamació. Ha apel·lat a la victòria de CiU a les properes elecions municipals "perquè els Ajuntaments tenen molta força" i poden donar molt suport a la Generalitat.

I és que el Molt Honorable President Jordi Pujol ha estat aquest dijous al Bages. Primer al Pont de Vilomara, després a l'empresa AUSA de Manresa i en un Dinar-Conferència a La Joviat, i a la tarda ha estat a Callús presentant la candidatura de CiU al poble.

Al Restaurant Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa, l'expresident de la Generalitat ha dinat amb el candidat de CiU a Manresa, Valentí Junyent, i 160 persones en un acte obert a la ciutat.

"En aquesta Espanya nosaltres no hi tenim res a fer" Després de dinar, Pujol també ha parlat de la crisi econòmica i política que està patint Espanya, de la què ha dit que "Espanya està condemnada a un president (Rodríguez Zapatero) que està suspès per la opinió pública i a tenir un cap de la oposició (Rajoy) que també està suspès". Així, ha parlat del mal funcionament de les institucions públiques posant d'exemple el Tribunal Constitucional, que ha titllat de "caducat" i inhàbil per prendre decisions "com l'Estatut de Catalunya". Un tribunal que depèn del PSOE i del PP, dues formacions que constantment s'estan "fent la traveta"; "dos partits que hauríen de definir el model de país que volen però no només no ho fan sinó que es fan la traveta" ha dit un Pujol molt contundent.

Tot això per continuar dient que arran de la sentència del TC sobre l'Estatut, la relació de Catalunya amb Espanya "no ha estat mai tan dolenta". Pujol ha explicat que durant el Franquisme, malgrat les prohibicions de bandera, llengua, i llibertats contra el poble català, entre el món econòmic, cultural i intel·lectual espanyol "hi havia una actitud positiva" cap als catalans. Pujol ha assegurat que tenia l'esperança que els catalans ajudarien Espanya a guanyar-se la democràcia. "Ara, aquest clima cordial no hi és" per la sentència "demolidora" del TC que torna a consolidar una mala situació econòmica pel país, que ataca molt fort temes com la llengua i la cultura catalana, i que provoca la pèrdua de competències a nivell polític. "El TC ens fa fer un pas enrere".

Pujol ha confessat que ell es pensava que l'encaix Catalunya-Espanya es podia aconseguir, que Catalunya podria ser reconeguda com a cultura, amb un finançament propi i això "obligava Catalunya a fer que Espanya anés endavant", en una Espanya on no hi havia el TC, ni el PSOE ni el PP actuals. Ara "en aquesta Espanya nosaltres no hi tenim res a fer" ha dit Pujol, que també ha constatat que la ruptura de la idea d'Espanya "és un fet".

Sobre el procés d'independència, Pujol ha dit que no es tracta d'anar a la plaça del poble i proclamar-la, sinó que ara mateix s'ha de seguir treballant "per sobreviure" i té clar que "Catalunya no ha d'anar a demanar caritat ni a demanar ofertes". Ha apel·lat a l'esforç i "a la resistència" i de treure partit "del què tenim". En aquest punt ha parlat de les empreses que des de fa anys exporten, "perquè Espanya no va bé" i que gràcies això ara poden aguantar la crisi estatal.

CiU està "esperançada" amb la victòria a Manresa De Valentí Junyent, Pujol ha dit que es coneixen i "que la gent de CiU està esperançada per les possibilitats que tenim de guanyar a Manresa".

Ha parlat de la importància de les properes eleccions del 22-M perquè "no ens poden tirar a la cuneta" i apel·lat a l'empenta de la gent del país per continuar caminant endavant. "La gent ha d'entendre que la victòria del 28-N ha de ser ratificada al 22-M" ha conclòs Pujol.

Per la seva banda, Valentí Junyent ha recordat les vegades que havia anat al Palau de la Generalitat a oferir al President els títols com a gerent i president de diverses entitats esportives. Valentí Junyent, que va reunir-se amb Jordi Pujol el passat 1 d'octubre, ha assegurat que va sortir "sabent on estava i què havia de fer" d'una trobada que es va convertir en "curs de metodologia política i compromís al servei a la comunitat". El candidat ha fet esment de la capacitat del President Pujol de "conèixer les persones i el territori català" i ha confessat que "tan de bo aconsegueixi el mateix a nivell de ciutat de Manresa i els seus ciutadans".