Reformes a la ludoteca Ludugurus per millorar-ne l'accessibilitat

La ludoteca Ludugurus fa més de 20 anys que educa i transmet valors als infants i preadolescents de la ciutat en el temps de lleure

Redacció
14 d'abril del 2011
La regidora de joventut, Alba Alsina, amb tècnics de Ludugurus.
La regidora de joventut, Alba Alsina, amb tècnics de Ludugurus. | AjM

La regidora de joventut, Alba Alsina, amb tècnics de Ludugurus. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa ha instal·lat un ascensor a la ludoteca Ludugurus per tal de facilitar l'accés a la primera planta de l'equipament, ubicat al carrer de la Mel, 5. La ludoteca, que està oberta a tots els infants i preadolescents de la ciutat entre els 5 i els 14 anys, té per objectiu principal educar en el temps lliure per mitjà del joc. Diàriament atén una mitjana de 45 infants i preadolescents.

Amb la instal·lació de l'ascensor, la ludoteca s'adapta a la normativa vigent (decret 94/2009 de 9 de junt, pel qual es regulen les ludoteques) i s'inicia un projecte per adaptar la infraestructura i els recursos lúdics per tal que les persones amb necessitats especials psíquiques, físiques o sensorials puguin gaudir de l'espai. El cost de la instal·lació de l'ascensor és d'uns 80.000 euros.

Més de 20 anys al servei dels infants i preadolescents
La ludoteca Ludugurus es va posar en funcionament l'any 1990 per iniciativa del voluntariat de Creu Roja Joventut de Manresa amb l'objectiu d'oferir un recurs a tota la ciutat que fins aleshores no existia. Es tractava d'una ludoteca pública en conveni entre Creu Roja Manresa i l'Ajuntament de Manresa. Llavors la ludoteca estava ubicada al carrer de Santa Llúcia en un local petit, de 60 metres quadrats, i amb unes condicions que no eren les adients  per portar a terme el projecte.

L'any 2002 va continuar la seva tasca a un nou local de 250 metres quadrats, situat al carrer de la Mel, 5, amb unes instal·lacions i uns recursos per tirar endavant un projecte de ludoteca pública adequat a les necessitats i edats dels nens i nenes.

Des de llavors i fins ara, la ludoteca ha obert cada dia, de dilluns a divendres, després de l'horari escolar, i ha realitzat diferents activitats (casals d'estiu i Nadal, festes, excursions, tallers, etc.).

Durant aquests anys, la ludoteca ha exercit una important tasca d'integració, normalització i dinamització. Tant el barri, les famílies com els infants han pogut viure com a fet enriquidor les diferències culturals i socials posant en contacte infants i preadolescents de procedències molt diverses.

Després d'aquests anys de continuïtat i bona marxa del projecte, la ludoteca Ludugurus va assumir l'any 2007 un nou repte amb l'ampliació de l'espai, concretament amb l'habilitació de la primera planta.

En fer la primera planta accessible, la proposta estava encaminada a millorar el servei, oferint als nens i nenes un altre espai amb jocs i recursos adaptats per al grup de mitjans i preadolescents.

A finals del 2009 es va començar a atendre dos grups de petits i mitjans setmanalment per tal de poder arribar al màxim d'usuaris possibles.

A l'octubre del 2010, la ludoteca Ludugurus de Manresa va celebrar el seu 20è aniversari amb un seguit d'activitats adreçades a tots els públics. Són molts anys educant en el temps de lleure a Manresa i transmetent valors als infants de la ciutat per tal de poder construir entre tots i totes un món on tothom hi tingui cabuda.

L'any 2010 la ludoteca va tenir 7.345 usos. En l'actualitat, atén una mitjana de 45 persones a diari.

De cara al mes de maig es preveu obrir un espai familiar els dimecres de cada setmana, per tal que els pares, mares i/o tutors puguin relacionar-se a través del joc amb els seus fills i filles a través dels recursos lúdics que disposa la ludoteca.