El Casal de joves La Kampana celebra el 10è aniversari

La festa d'aniversari de l'equipament se celebrarà aquest divendres a la tarda

Redacció
12 d'abril del 2011

El Casal de Joves La Kampana compleix 10 anys aquest mes d'abril. Per celebrar l'aniversari, s'ha organitzat una festa que tindrà lloc aquest divendres 15 d'abril a la tarda i que està oberta a tothom. Després de 10 anys, La Kampana s'ha convertit en un referent i un punt de trobada per a la població jove de la ciutat.

El programa de la festa, organitzada pel Casal de Joves La Kampana, és el següent:

  • La màgia de La Kampana: Espectacle de màgia i taller de figures de globus a càrrec del mag Nel. Hora: 17.00 h. Lloc: Casal de joves La Kampana (plaça Icària, s/n)
  • Deixant petjada: Ajuda'ns a decorar les parets de La Kampana amb els teus peus. Hora: 18.00 h. Lloc: Casal de joves la Kampana
  • Concert de música amb el grup Els Catarres. Hora: 20.00 h. Lloc: plaça Icària

10 anys al servei de la població jove
El 21 d'abril de 2001 va obrir portes a la plaça Icària s/n el Casal de joves La Kampana, un equipament municipal de gestió directa que va néixer gràcies a l'impuls i consens que es va establir entre la regidoria de Joventut i les entitats juvenils que formaven part del Consell de Joves, i que ser recollit al Pla Jove de Manresa 2000-2004.

L'any 2001 el Casal de joves va néixer com un espai de trobada, informació, formació, centre d'iniciatives i recursos, dirigit a tota la població de Manresa compresa entre els 14 i 29 anys. El primer i més important objectiu del Casal era, i continua sent, esdevenir un espai per a joves i dels joves on la població juvenil pugui desenvolupar-se i créixer en tots els aspectes que fan referència a la persona, partint i respectant la voluntat d'aquest col·lectiu.

Al llarg d'aquest 10 anys d'història, el Casal ha anat adaptant les estratègies a les necessitats, inquietuds, gustos, formes d'expressió i de comunicació del col·lectiu al qui es dirigeix el casal, la gent jove de Manresa, que han anat evolucionant .

Serveis
El casal de joves La Kampana ha ofert des dels seus inicis una sèrie de serveis estables:

Punt d'informació juvenil d'autoconsulta: es dóna informació en diferents temes: ocupació, habitatge, formació, participació, salut, cultura i lleure, vacances i estades i programes internacionals. Els destinataris són joves entre 12 a 29 anys. Anualment fan ús d'aquest servei uns 380 joves diferents.

6 punt @ gratuïts: es disposa de sis ordinadors on la gent jove pot accedir a Internet de forma gratuïta. A més, el Casal està dotat de wi-fi. Anualment aquest servei té uns 16.200 usos i uns 60 usuaris diferents.

Aquest dos serveis han volgut garantir la igualtat d'oportunitats de la gent jove en l'accés als recursos.

Dinamització de l'espai relacional de La Kampana: les activitats de dinamització de La Kampana són activitats de caràcter educatiu-divulgatiu, que pretenen la integració i el desenvolupament del jovent amb indiferència de la seva cultura, religió, origen, situació econòmica, situació física o personal. Anualment es programen aproximadament unes 25 activitats de dinamització. La participació mitja de gent jove en aquestes activitats és d'unes 40 persones per activitat. Al llarg d'aquest 10 anys s'han programat unes 250 activitats de dinamització.

Programació mensual de tallers i de diferents esdeveniments i activitats de caràcter divulgatiu: Cada mes el Casal de joves La Kampana ofereix una sèrie de tallers dirigits a la població juvenil, que es programen en resposta a les peticions de la gent jove i són impartits majoritàriament per jovent. Cada mes es programa una mitjana de tres tallers. La participació de la gent jove en aquests tallers és del voltant de 20 persones per taller. Per tant, anualment prenen part en els tallers que es fan a La Kampana unes 660 persones.

En 10 anys s'han programat al voltant de 330 tallers de tipologies molt diverses, com ara breakdance, cuina energètica, feng-shui, dibuix manga, dansa africana, balls llatins, maquillatge, capoeira, guitarra, hip-hop, dansa contemporània, medicina tradicional xina, teràpia del riure, astronomia, massatges, xi-kung, màgia, gimnàstica acrobàtica, cuina de supervivència, astrologia, cuina argentina, dansa oriental, bollywood, country...

Quant a les activitats divulgatives, festes i esdeveniments, se'n programen una mitjana de tres per mes i la participació anual de la gent jove en aquestes activitats se situa al voltant de 450 persones. En aquesta categoria trobem activitats com: cinefòrums, festes tradicionals com la castanyada o el Nadal, xerrades, tornejos, actes que pretenen sensibilitzar al voltant de la igualtat entre gèneres, el medi ambient, la solidaritat...  

L'objectiu de la programació de tallers i d'esdeveniments és el de garantir una oferta diversificada de lleure per a la gent jove amb iniciatives adequades als diferents trams d'edat i en diferents horaris.

Acostar La Kampana a la població juvenil
Des de la regidoria de Joventut de Manresa sempre s'ha intentat assolir un major acostament a la població juvenil i tenir-hi un contacte directe. Per aconseguir-ho, s'ha treballat aquest objectiu amb diferents accions, de les quals en destaquen tres:

La Kampana surt als barris: el projecte La Kampana surt als barris neix l'any 2005 com un catàleg d'activitats dirigides a la gent jove que la regidoria de Joventut posa a l'abast de les entitats juvenils associacions i grups no formals de joves. L'objectiu és facilitar eines que permetin als agents del territori que treballen amb joves millorar la presa de contacte amb aquest jovent dels seus barris i d'aquesta forma poder conèixer de primera mà els interessos, motivacions, necessitats o inquietuds de més joves de Manresa.

Al llarg d'aquest cinc anys s'ha passat de fer un taller al 2006 fins a 12 al 2010. En quatre anys, s'ha triplicat el nombre de participants.

La taula de tècnics i tècniques en joventut: per donar resposta a la necessitat de reformular els processos participatius, l'any 2009 neix la Taula, com a plataforma de participació sectorial, on hi prenen part professionals vinculats al món juvenil. Actualment integren la Taula 12 entitats i 19 professionals.

Cessions d'espais i materials: és un servei que consisteix en deixar les sales del Casal a entitats o grups de gent jove associats o no perquè puguin desenvolupar alguna activitat pròpia. Els actes que organitza aquest jovent poden ser públics o privats, dins de l'horari habitual de La Kampana o fora d'aquest.

Cal destacar que les cessions d'espais i materials promouen, a més de l'acostament a col·lectius juvenils, l'autogestió i la realització d'activitats de disseny propi entre el jovent. Quan aquestes cessions d'espai són públiques, formen part de la programació del Casal.

Al 2010 el nombre d'entitats o grups de joves que van escollir La Kampana per fer alguna activitat va ser de 32, el nombre de cessions 164 i el nombre de nois i noies que van participar de les activitats que es van fer al Casal organitzades per entitats i col·lectius juvenils va ser de 664.

Penja't de l'estiu
A banda, des del Casal de joves La Kampana sempre s'ha vetllat per garantir una oferta diversificada de lleure per la gent jove durant els mesos de juny i juliol, que promogués la participació directa de la gent jove en l'organització de les activitats, entenent l'ús actiu del lleure com a eina per la socialització, experimentació i creixement personal i que, alhora, fomentés estils de vida saludables i una imatge positiva del jovent. En aquest sentit, l'any 2007 va néixer el programa Penja't de l'Estiu. Antecedents d'aquest programa van ser tres programes impulsats des de la regidoria de Joventut: La setmana jove, Què fas aquesta nit? i a l'Estiu fes Kampana.

En l'última edició van participar al Penja't de l'Estiu més de 2.500 persones d'entre 14 a 35 anys i hi van col·laborar amb diferent grau d'intensitat 26 entitats. Les activitats que s'ofereixen són bàsicament esportives, culturals i musicals.