El projecte Pati Obert amplia els horaris

Després de poc més d'un mes de funcionament, el projecte Pati Obert té una bona acceptació per part de la ciutadania

Redacció
09 d'abril del 2011

Aquest cap de setmana s'amplia l'horari d'obertura dels patis dels quatre centres educatius de la ciutat que formen part del projecte Pati Obert. Es tracta de La Salle, La Font, Serra i Húnter i Sant Ignasi. Per tal d'aprofitar les hores de llum natural, els patis s'obriran a les 10 del matí i es tancaran a les 9 del vespre enlloc de fer-ho a les 7 de la tarda com fins ara.

Recordem que el projecte Pati Obert es va posar en marxa el cap de setmana del 19 i 20 de febrer i va suposar ampliar l'oferta que hi havia a la ciutat. Després de poc més d'un mes de funcionament, cal destacar la bona acceptació de la iniciativa per part de la ciutadania de Manresa.

El número d'usuaris ha anat creixent setmana rere setmana. S'han fet algunes accions de difusió, informant de l'obertura dels patis a entitats de la ciutat i a les AMPA. Actualment, pels quatre patis oberts hi passen en conjunt més de 500 persones cada cap de setmana. L'afluència és elevada els dissabtes i escassa els diumenges.

Paral·lelament, no s'ha registrat cap incidència significativa i tots els usuaris han respectat les normes d'ús dels espais. A més, s'han realitzat activitats dirigides amb força participació. En concret, s'han organitzat partits de futbol i bàsquet però també s'han introduït altres esports menys coneguts pel jovent com lacrosse, bitlles, bàdminton o petanca, que també han estat molt acceptats.

De cara a l'abril es plantegen mes activitats dirigides, una setmanal. Aquesta planificació es podrà consultar pròximament al web www.ajmanresa.cat/patiobert.

Recordem que en el marc de les propostes sorgides als consells de districte, l'Ajuntament de Manresa ha posat en marxa un nou model de patis oberts als centres educatius de la ciutat. Inicialment, aquest projecte és una prova pilot.

El projecte consisteix en obrir els patis de diverses escoles de la ciutat per tal que la ciutadania els pugui usar com un espai públic més i hi pugui desenvolupar les activitats que desitgi, sobretot esportives.

Inicialment, els centres educatius que hi participen són La Salle, La Font, Serra i Húnter i Sant Ignasi. La Salle, que tradicionalment ja ha posat les seves instal·lacions al servei de la ciutat, també s'ha afegit al projecte, i és previst que en breu hi hagi noves escoles.  

Els espais, que són de lliure accés, compten amb vigilància itinerant i puntualment també s'hi desenvolupen activitats dirigides gratuïtes per a totes aquelles persones interessades. Aquestes activitats les dirigeixen alumnes de la Casa d'Oficis de monitors esportius, que actualment està portant a terme el Centre d'Iniciatives per l'Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa amb el suport del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Per tal de garantir el bon ús dels patis s'ha establert una normativa, que determina que no es permet l'accés d'animals, vehicles motoritzats o bicicletes ni tampoc l'ús de monopatins, skates o similars. Tot i ser un espai obert, com que hi ha infants, no es permet fumar ni consumir begudes alcohòliques. També es demana fer ús de les papereres i no embrutar els terres així com respectar les zones ocupades per altres activitats extraescolars ja programades, que sempre tindran preferència.

Amb la posada en funcionament d'aquesta nova modalitat s'ha ampliat l'oferta existent de patis oberts a la ciutat, que està formada per:

  • ·Patis oberts a les escoles bressol La Lluna (dijous de 5 a 7 de la tarda), Petit Príncep (dimarts de 5 a 7 de la tarda) i La Llum (dimecres de 5 a 7 de la tarda).
  • ·Pati de l'edifici Infants: en el marc del Pla de Barris s'hi porten a terme activitats dirigides a joves de 12 a 16 anys de dilluns a divendres de 6 a 8 del vespre.
  • ·Pati obert a l'escola Pare Algué: en el marc del Pla de Barris, obre portes de dilluns a dijous de 6 a 8 del vespre; està adreçat a infants i joves d'entre 8 i 12 anys.