Presenten el quadern didàctic sobre la història del moviment obrer i sindical

L'edició del quadern forma part d'un projecte global impulsat per CCOO i UGT Bages-Berguedà, l’Ajuntament de Manresa, el Memorial Democràtic i el Centre d'Estudis del Bages

Redacció
07 d'abril del 2011
Presentació del quadern didàctic a la sala de premsa de l'Ajuntament.
Presentació del quadern didàctic a la sala de premsa de l'Ajuntament. | AjM

Presentació del quadern didàctic a la sala de premsa de l'Ajuntament. Foto: AjM

La història del moviment obrer a la comarca del Bages entre els anys 1939 i 1982 i el paper que van jugar CCOO i UGT en la lluita sindical són els eixos centrals del quadern didàctic que s'ha editat en el marc d'un projecte global impulsat per CCOO i UGT Bages-Berguedà, l'Ajuntament de Manresa, el Memorial Democràtic i el Centre d'Estudis del Bages. El quadern, que ha publicat Zenobita Edicions i que porta per títol Bages una història per conèixer. El moviment obrer i sindical al Bages (1939-1982), està adreçat a estudiants de secundària, especialment de 4t d'ESO i 2n de Batxillerat.

L'objectiu principal del quadern és que, a través d'explicacions teòriques i exercicis pràctics, l'alumnat comprengui el sindicalisme i el seu paper en la societat, entengui el funcionament del món del treball i del sistema econòmic i comprengui el paper del sindicalisme en la lluita per la democràcia i l'autogovern. La publicació és obra de Gal·la Garcia Casarramona i Jaume Serra Carné.

Del quadern se n'han editat 500 exemplars, dels quals se n'ha enviat una mostra als centres educatius de secundària de la comarca per tal que en valorin la idoneïtat de treballar-los a classe.

El quadern està basat en el llibre de Gal·la Garcia anomenat El moviment obrer a la comarca del Bages (1939-1982). El paper de CCOO i UGT en la lluita sindical, del qual formen part la majoria d'imatges i cites.

Els principals objectius didàctics de la publicació són:

  • Comprendre què és el sindicalisme i el seu paper en la societat.
  • Ajudar els alumnes a entendre el funcionament del món del treball i del sistema econòmic.
  • Comprendre la connexió i la interrelació entre els diversos aspectes de la realitat social, entre els quals els sindicals, econòmics, socials, polítics i culturals.
  • Conèixer el paper que ha desenvolupat el sindicalisme en la lluita per la democràcia i l'autogovern de Catalunya.
  • Conèixer quina ha estat la història del nostre sindicalisme en els darrers temps.
  • Ajudar els alumnes a treballar amb rigor utilitzant fonts primàries i secundàries.
  • Valorar la lluita portada a terme durant el franquisme per defensar els drets dels treballadors i les llibertats democràtiques.
  • Ajudar els alumnes a valorar l'acció dels sindicats, així com la dificultat i la importància de les millores socials i laborals aconseguides al llarg de la història.
  • Comprendre que persones anònimes, amb el seu treball i la seva lluita, han estat i són decisives en la història.

Contribuir a recuperar la memòria històrica
El juliol de l'any 2009 els sindicats CCOO i UGT del Bages-Berguedà, el Centre d'Estudis del Bages i l'Ajuntament de Manresa van signar un conveni de col·laboració per tirar endavant un treball de recerca i investigació sobre la Història del moviment obrer i del sindicalisme a la comarca del Bages.

La idea de portar a terme aquest treball de recerca i investigació va sorgir arran de la campanya per sol·licitar el lliurament de la medalla de la ciutat als sindicalistes Josep Fuentes i Manuel Cano, que va tenir lloc el 18 de juliol del 2005. Aquell acte, que a més d'homenatjar la figura de Fuentes i Cano va servir per fer un reconeixement al moviment sindical, va posar de manifest la necessitat de fer aquest treball de recerca per contribuir a conservar el llegat sindicalista.

L'objectiu del projecte fruit del conveni era recollir i rescatar de la memòria històrica el que ha estat el moviment sindical a Manresa i a la comarca des dels seus inicis, passant per l'època de la guerra civil i la postguerra, i la transició. Això, sense descuidar aquells lluitadors i lluitadores anònims que han ajudat a dibuixar una societat més justa i igualitària.

El projecte ja ha donat els seus fruits. A més de l'edició del quadern didàctic, s'ha publicat el llibre de Gal·la Garcia El moviment obrar a la comarca del Bages (1939-1982). El paper de CCOO i UGT en la lluita sindical i el documental d'Aleix Muñoz i Gal·la Garcia Les pàgines que hem passat. També s'ha fet una exposició que ara és itinerant i en un futur es crearà una pàgina web amb tota la documentació recollida.