En marxa el programa Suma't, per a joves en atur sense ESO

De moment, hi ha 65 joves que participen en el programa, que combina accions d'orientació, formació i adquisició d'experiència professional en empreses

Redacció
07 d'abril del 2011
El regidor d'ocupació Xavier Rubio explica el programa Suma't a un grup de joves.
El regidor d'ocupació Xavier Rubio explica el programa Suma't a un grup de joves. | AjM

El regidor d'ocupació Xavier Rubio explica el programa Suma't a un grup de joves. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa té en marxa el Programa d'Experiència Professional per a l'ocupació juvenil de Catalunya, més conegut com a Suma't, adreçat a joves d'entre 18 i 24 anys que no han finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), que estan a l'atur i que estan inscrits com a demandants d'ocupació a l'Oficina de Treball de la Generalitat. Es tracta d'un programa innovador que combina accions d'orientació, formació i adquisició d'experiència professional en empreses amb l'objectiu de millorar la qualificació professional de les persones joves desocupades i facilitar la seva inserció laboral a les empreses. Aquest programa està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu.

Des del passat mes de gener, un equip tècnic del Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa està portant a terme un procés de selecció. Fins al moment, hi ha 65 joves seleccionats que ja participen en el programa, que té un màxim de 77 places disponibles.

Les actuacions que els alumnes realitzen dins del programa són:

  1. Orientació (educativa i professional, individual i grupals)
  2. Formació:
    1. 100hores presencials en competències clau.
    2. De moment, hi ha 36 joves que ja han superat aquesta primera fase de formació. Paral·lelament, n'hi ha 31 més que l'estan cursant.
    3. un mínim de 288 hores presencials de formació professionalitzadora.
    4. S'han distribuït els joves en 5 cursos de formació d'un ofici en funció dels seus interessos i de les possibilitats reals de feina d'aquell àmbit o sector a la comarca:
      1. curs d'administració i gestió
      2. curs d'auxiliar de cuina-servei
      3. curs de polimanteniment
      4. curs de dependent de comerç
      5. curs d'operador químic
    5. Matriculació per treure's l'ESO a distància a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC). De moment, hi ha 29 persones matriculades, que compten amb una tutorització. Durant unes hores a la setmana tenen a la seva disposició unes aules del Punt Òmnia de la Font, l'Escola d'Adults i el Club de la Feina.
  3. Inserció: possibilitat d'accedir a un contracte de formació en una empresa (6 mesos de contracte, amb una jornada d'un 70%). Hi ha un equip de prospecció que està treballant per buscar empreses interessades en col·laborar amb el programa. El SOC bonificarà el 70% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a les empreses que contractin participants del programa.

Al finalitzar el programa, els participants tindran un certificat acreditatiu de les formacions, que l'emetrà el SOC, i un certificat acreditatiu de l'experiència professional en empresa. El programa tindrà vigència fins al març del 2012.