L'oposició porta la mort de l'ancià de Lledoners al Parlament

Ofensiva parlamentària per destriar responsabilitats polítiques del cas

Nació Digital
01 d'abril del 2011
Accés principal de la presó de Lledoners on ha mort un intern per sobredosi.
Accés principal de la presó de Lledoners on ha mort un intern per sobredosi. | Pere Gendrau

El cas Lledoners arribarà al Parlament. Foto: Pere Gendrau

El cas de Lluís Dalmau, l'home de 73 anys i en un estat de salut molt precari que va morir la setmana passada al centre penitenciari de Lledoners sense que ni l'administració ni la justícia es preocupessin d'ell, arribarà al Parlament. Després que el cas fos publicat per Manresainfo.cat, tant el PSC com ERC han confirmat que desplegaran tota activitat parlamentària política per esclarir si s'ha comès algun tipus de responsabilitat política.  ICV-EUiA, C's i PP estan sospensant quines vies utilitzaran a través de la comissió de Justícia de la Cambra Catalana.
 
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, assegurava ahir en roda de premsa al Parlament que farà totes "les activitats parlamentàries necessàries per esbrinar les responsabilitats polítiques que es deriven del cas". Més enllà del cas concret, Nadal apuntava que fa setmanes que avisa d'un problema de sobreocupació de les presons, i més quan està pendent d'obertura la nova presó de Figueres. El cas pels socialistes també servirà per demanar explicacions sobre el conjunt del sistema penitenciari a Catalunya.

Per la seva banda, Pere Aragonès, diputat d'ERC, també engegarà tota una "ofensiva" parlamentària per esbrinar les responsabilitats del cas, tant a través de la comissió de justícia com el plenari en sessió de control. Concretament han adreçat una bateria de 27 preguntes -tres per cada centre penitenciari- per demanar el nombre de presos majors de 70 anys, sobre les accions que el Govern té previst en relació a l'assistència sanitària als ancians empresonats, i el nombre de baixes laborals no cobertes des de l'1 de gener de 2011 en l'àmbit de l'assistència sanitària a les presons.

La resta de grups estan treballant en la mateixa línia sense que a hores d'ara hagin decidit com.