La Nit del Bages per la Independència presenta el cartell

Tindrà lloc el dia 29 d'abril, a dos quarts de 9 del vespre, a l'edifici de La Fàbrica de Sant Benet de Bages

Redacció
30 de març del 2011
Els representants de Bages Decideix durant la roda de premsa.
Els representants de Bages Decideix durant la roda de premsa. | Pius Cisa

Els representants de Bages Decideix durant la roda de premsa. Foto: Pius Cisa

Al local d'Òmnium Cultural ha tingut lloc la roda de premsa informativa sobre el desenvolupament de la Nit del Bages per la Independència, que tindrà lloc el dia 29 d'abril, a dos quarts de 9 del vespre, a l'edifici de La Fàbrica de Sant Benet de Bages.

Josep Camprubí, portaveu de Manresa Decideix, ha assenyalat que l'objectiu de la Nit és fer visible que la idea de la independència té un gran suport al Bages, que és transversal i procedeix de tots els sectors polítics i socials perquè s'ha transformat en un moviment engrescador i mobilitzador. I que a la nostra comarca els partidaris que continuï la dependència catalana d'Espanya i l'espoli fiscal són ja una minoria, perquè és una idea descoratjadora i desmobilitzadora. En aquest sentit, Manresa Decideix vol engegar un nou instrument transversal i unitari:  una Nit per la Independència a la qual tothom es pugui incorporar. Així com Arenys de Munt va organitzar la primera consulta sobre la independència, seguida després per una gran quantitat de municipis catalans, des del Bages llancem la idea de celebrar arreu Nits per la Independència, sobre la base de sopars cívics d'afirmació nacional, unitaris i transversals, allunyats de qualsevol partidisme, fraccionament o enfrontament.

A continuació es va presentar el cartell anunciador de la Nit, que en paraules del seu autor, Josep Cayuelas i Mateu (Manresa, 1978), arquitecte i il·lustrador, reprodueix el simbolisme que associa la imatge de la independència amb un èxit, defugint qualsevol estètica de vençut. Segons Cayuelas l'arbre del cartell és el braç del poble que col·loca l'estel de la construcció d'un estat propi.

Carles Claret va detallar el desenvolupament de l'acte, que serà el següent:

  • Presentació de l'acte: Isabel Palà i Carles Claret
  • Benvinguda  i objectius:  portaveu de Manresa Decideix, Josep Camprubí
  • Participació del Trio Coll@ge (Pietro Pieza: saxo i efectes; Anaïs Vila: veu i guitarra; Xevi Camp: bateria i sampler)  
  • Participació del Grup de poetes "Joc i Foc" que recitarà poemes de Ramon Carreté i Rossend Sellarés, això com de Pere Quart i Salvador Espriu. Els rapsodes seran Ramon Carreté, Rossend Sellarés, Assumpta Santacreu, Dolors Claret, Josep Vilarmau, i a la guitarra clàssica Martí Riera
  • Intervenció de Jaume Cabré, premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2010, filòleg, catedràtic d'institut, professor universitari i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Destaca la seva obra com a guionista de televisió i com a  novel·lista. Ha publicat, entre d'altres novel·les: "Senyoria" (traduïda a 10 idiomes), "L'ombra de l'eunuc" (traduïda a 5 idiomes)  o "Les veus de Pamano"(traduïda a 13 idiomes)
  • Presentació de la "Declaració del Bages per la Independència"

Finalment, Marta Torra va explicar que des del Bages es participarà en la consulta sobre la independència que tindrà lloc a Barcelona el 10 d'abril per mitjà de voluntaris que es poden inscriure enviant un correu a manresadecideix@manresadecideix.cat (més informació a la web de Manresa Decideix: www.manresadecideix.cat. Va recordar que per assistir a la Nit del Bages per la Independència i al sopar corresponent, cal fer reserva anticipada de places abans del 10 d'abril, amb un ingrés al compte de CatalunyaCaixa 2041 0055 58 0040033402. Preu del tiquet: 28 €.