XII Jornades Universitàries de Cultura Humanista a l'Abadia de Montserrat

Divendres i dissabte se celebren amb el títol "Mediterrània oriental: un repte per a Europa"

Redacció
24 de març del 2011

Divendres 25 i dissabte 26 se celebra a Montserrat una nova edició de les Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que enguany han triat un tema de màxima actualitat: La Mediterrània Oriental, entre l'enfrontament i la col•laboració. De l'edat mitjana fins avui. Aquestes jornades, que arriben a l'edició número 12, estan organitzades conjuntament entre l'Abadia de Montserrat i la Universitat de Barcelona, l'assistència a les quals és validable per un crèdit de lliure elecció.

La Mediterrània oriental ha estat al llarg de la història l'escenari que, alhora que ha acollit grans desenvolupaments culturals, ha sofert un gran nombre d'invasions i de conflictes. La seva situació, a cavall entre Europa i Àsia, n'ha fet un espai de diàleg, de trobada, de convivència, de creació..., però també de conflicte, de submissió, de rancors mai no del tot oblidats. Totes dues coses, l'esplendor i la ruïna, el diàleg i el conflicte, s'han alternat durant segles, i encara als nostres dies la tensió apareix una vegada i una altra en aquest àmbit, sense que l'entesa ni el distanciament semblin no tenir mai l'última paraula en un joc etern d'anades i vingudes, d'avanços i retrocesos.

De tots els temes que un marc tan ampli ofereix, en aquestes jornades n'han escollit alguns que permeten de veure com aquest diàleg i aquest conflicte s'han anat desenvolupant des de l'inici de l'Edat Mitjana fins als nostres dies. Per fer-ho, han volgut abastar un doble camp: el que fa referència a la història política i, en paral·lel, el que fa referència a la història eclesiàstica. Aquests dos camps, profundament interrelacionats a causa d'un entorn caracteritzat sovint per la identificació d'un poble amb la seva religió majoritària, permetran de reflexionar sobre la història d'aquesta regió que, d'alguna manera, ha estat tantes vegades l'horitzó polític d'occident.

Les Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que tenen com a tema La Mediterrània Oriental, entre l'enfrontament i la col·laboració. De l'Edat Mitjana fins avui, i que se celebren avui i demà al Monestir de Montserrat, compten amb un professorat format per Joan-Carles Elvira, Salvador Claramunt, Prim Bertran, Xavier Ballestín, Sebastià Janeras, Jordi Casassas, Francesc Veiga, Ana Yetano i Lluís Foix. El G. Gabriel Soler n'és el moderador.

Les ponències seran les següents:

  • Marc geogràfic i històric, per Salvador Claramunt
  • Les croades, per Prim Bertran
  • La penetració eslava, per Salvador Claramunt
  • Conflictes d'idees, discursos i creences entre Occident i Orient. El paper dels mitjans de comunicació, per Lluís Foix
  • Roma i Constantinoble, dues Esglésies en diàleg i en conflicte. Dels francs als otomans, per Sebastià Janeras
  • L'Imperi otomà i la monarquia hispànica, per Salvador Claramunt
  • Els nacionalismes del s. XIX, un canvi radical a la zona, per Jordi Casassas
  • La Mediterrània oriental arran de la I Guerra Mundial, per Francesc Veiga
  • Del Patriarcat de Constantinoble a les Esglésies nacionals, la dissolució de la unitat, per Ana Yetano
  • La irrupció de l'islam, per Xavier Ballestín