Convocat el 4t Concurs de Maquetes Sons de la Mediterrània

Redacció
12 de març del 2011

La 14ª Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia i el Grup editorial Enderrock convoquen el quart Concurs de Maquetes Sons de la Mediterrània, adreçat als grups o solistes que presentin propostes de folk i música d'arrel de la Mediterrània, en català o bé instrumentals. Es prioritzaran les propostes que afavoreixin la renovació de les músiques d'arrel de la Mediterrània, especialment les que provinguin d'artistes emergents. L'any passat, el certamen va avançar notablement la convocatòria i va aconseguir duplicar el nombre de propostes presentades, que va passar de 20 a 54.

Els grups o solistes que hi participin hauran de presentar un mínim de quatre peces, originals o versions, registrant-se a la web www.concurssons.cat. D'aquesta manera la convocatòria supera les habituals trameses de maquetes i es consolida al món de les eines 2.0. El myspace de cada grup o el seu youtube seran canals suficients per optar a la convocatòria. Els participants hauran de fer constar el nom de tots els components, una breu història del grup, les lletres de les cançons presentades, correu electrònic i telèfon de contacte, una foto recent i el nom de l'autor de les peces. La convocatòria no va adreçada als grups o solistes que tinguin un contracte discogràfic vigent.

La recepció de propostes es tancarà el 31 de maig de 2011. De totes les propostes rebudes, se n'escolliran quatre, que passaran a la fase final.

La Final, a la 14a Fira Mediterrània de Manresa
El jurat aplegarà un grup de professionals i especialistes musicals a la ciutat de Manresa on se celebrarà la fase final tot coincidint amb la celebració, del 3 al 6 de novembre, de la 14a edició de la Fira Mediterrània, que forma part de la plataforma de fires artístiques en què s'estructura el mapa dels mercats d'espectacles configurat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, juntament a d'altres cites com la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i el Mercat de Música Viva de Vic. El jurat està integrat per membres de la revista Sons de la Mediterrània, el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, la Fira Mediterrània de Manresa i la Llotja de Música Urbana de Vila-real (País Valencià). La revista Sons de la Mediterrània, el web www.sonsdelamediterrania.cat, iCat fm i Rodasons faran un seguiment periòdic del Concurs.

Les formacions participants a la Final apareixeran per primer cop en el catàleg professional, programa i web de la Fira. El veredicte final del jurat serà anunciat a la cloenda de la Fira.

El premi
El grup guanyador obtindrà un campanya de publicitat valorada en 3.000 euros € a la revista Sons de la Mediterrània i a l'emissora iCat fm, la gravació d'un disc i la signatura d'un contracte discogràfic, la promoció a la revista Sons de la Mediterrània, i una gira de cinc actuacions que inclourà, durant l'any 2012, el festival Tradicionàrius, la 15a Fira Mediterrània de Manresa, el Circuit Folc, el 32è Festival Internacional de Música Popular Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú i la vela de l'acordió a la Festcat / Escola de la Festa de Llívia. Les actuacions resultants del premi seran remunerades, amb un catxet promocional mínim en funció del nombre d'integrants del grup, que inclourà les despeses de desplaçament i el backline.

El guanyador de l'edició 2010 del Concurs Sons va ser el grup Tazzuff, un sextet instrumental de Barcelona. Els grups Assabè –duet vallesà de cançons electrobalcàniques–, Dàfnia –quartet d'instrumentistes establert a Sant Hilari Sacalm- i Rascanya –grup de l'Horta inspirat en els saraus populars valencians– van ser els finalistes del concurs. Amansalva va guanyar l'edició 2009 del Concurs, i Grollers de Sa Factoria es va emportar el guardó al 2008.

Els grups poden presentar les propostes al correu electrònic [email protected] i registrar-se al web www.concurssons.cat.