Mas inaugurarà la nova seu de l'Arxiu Municipal de Cardona

El president aprofitarà per visitar la cardonina Compact Habit

Redacció
10 de març del 2011
Casal Graells.
Casal Graells. | AjCDN

Casal Graells. Foto: AjCDN

Cardona inaugurarà el proper dilluns 14 de març el restaurat edifici del Casal Graells (segles XII-XIV) que acollirà la nova seu de l'Arxiu Municipal de Cardona. L'acte d'inauguració serà presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, l'alcalde Josep Maria Sala i començarà a les 5 de la tarda. Hi assistirà també el conseller de Cultura, Ferran Mascarell i altres autoritats locals i comarcals. Tenint en compte les dimensions i l'aforament de l'espai s'ha convidat només a les persones que han tingut relació amb el projecte, els tècnics i les empreses que han participat en els treballs de restauració de l'edifici i els principals representants del teixit associatiu i econòmic de la vila.

Amb la inauguració del Casal Graells, Cardona culmina una de les obres més ambicioses de modernització del centre històric, inclosa en Pla Integral d'Intervenció del Nucli Antic del Pla de Barris de la vila. La restauració del Casal Graells, en la qual s'han invertit 6 anys amb una inversió d'1,5 milions d'euros, ha permès recuperar i preservar un dels edificis, d'estil gòtic, més destacats del centre històric i donar-li l'ús que es mereix com a seu de l'Arxiu Municipal i de la Fundació Cardona Històrica. Les obres han estat finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat, el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i el Pla de Barris. Així mateix, el projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Vila Medieval de Cardona que va donar 60.000 euros per a l'adquisició de l'edifici, la família Sanjuan que va fer la donació de les pintures gòtiques i La Caixa que ha donat el mobiliari.

El Casal Graells, amb gairebé 600 metres quadrats de superfície construïda, acollirà a partir d'ara els fons de l'Arxiu Municipal de Cardona que consta de prop de 550 metres lineals de prestatgeries amb documentació. A més de custodiar l'original de la segona Carta de Poblament de Cardona, -la més antiga del país-, que va atorgar el Comte Borrell II a Cardona l'any 986, l'arxiu conserva també el fons municipal amb una cronologia que abarca els segles X-XX i el fons Mines de Cardona (1914-1990). L'edifici conserva també una part de les pintures gòtiques originals que adornaven la sala porxada i que ara quedaran exposades al seu lloc original. A més les obres han aportat una nova descoberta històrica per la vila. Es tracta de l'aparició d'un grafit d'una àguila, sobre una paret de l'edifici i que, segons els especialistes en el bestiari medieval català, correspon a la representació més antiga d'una àguila festiva a Catalunya. Aquesta imatge permet demostrar gràficament l'existència de la tradició del ball de l'àliga a Cardona.

A grans trets les obres de restauració del Casal Graells han consistit en la consolidació de l'estructura de l'edifici, la recuperació de les estances originals i la construcció d'un nou dipòsit documental amb capacitat per a 1.250 metres lineals de prestatgeries. Amb aquesta actuació, Cardona es dota d'un nou equipament cultural de primer nivell i recupera un edifici històric de gran valor patrimonial que contribuirà a dinamitzar el nucli històric de la vila.

Jornades de portes obertes
Per tal de mostrar els treballs de rehabilitació que s'hi han dut a terme i l'estat actual del Casal Graells, l'Ajuntament ha organitzat un programa de portes obertes que en els dies successius permetrà a tots els veïns de Cardona que ho desitgin visitar l'edifici. Les visites seran guiades i es realitzaran els dies 17, 19, 22, 24 i 26 de març de les 11 a les 12 del matí. Per apuntar-se a les visites guiades cal trucar a l'Ajuntament (93 869 10 00) de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 del migdia. L'últim dia per apuntar-se serà el divendres 18 de març.

Els president Mas també visitarà Compact Habit
En la seva visita a Cardona, el president de la Generalitat visitarà, al polígon industrial, una de les empreses més innovadores del país, Compact Habit, que centra la seva activitat en la construcció d'edificis a partir de processos totalment industrialitzats. L'empresa que va idear Josep Tragant, màxim accionista de Constructora d'Aro, ha construït en els darrers mesos un equipament sociosanitari a Reus, un bloc d'habitatges per a joves a Banyoles i residències per a estudiants a Girona i Sant Cugat del Vallès. Actualment, està fabricant els mòduls per a la residència universitària de Manresa. També ha estat l'encarregada de construir els mòduls industrialitzats que formaran part de l'ampliació de l'hospital Josep Trueta, a Girona.

Compact Habit, que està participada per la Generalitat a través d'Avançsa, disposa de noves comandes que li asseguren continuar l'activitat a la seva moderna planta de producció en cadena, de la qual surten diàriament dos mòduls completament acabats. Aquesta empresa es va constituir l'any 2004 en un moment en què el sector de la construcció tradicional vivia moments de gran creixement, però la visió de futur de Josep Tragant va permetre definir un projecte que s'ha convertit en un exemple d'innovació en l'àmbit nacional i internacional. Del 2004 al 2009 es va es va portar a terme el procés d'innovació i desenvolupament tecnològic. A finals del 2009 es va iniciar la producció en cadena.

Arxivat a