Els escolans de Montserrat se solidaritzen amb el Sudan

Dissabte 5 de març se celebra la Jornada de Portes Obertes de l'Escolania, dedicada especialment a nens fins a 8 anys i les seves famílies

Redacció
03 de març del 2011

Els escolans de Montserrat volen ajudar el poble sudanès. Encara que actualment aquesta emergència no estigui en el focus mediàtic, un cop conegudes les seves necessitats a través de l'ONG Intermón Oxfam, els mateixos escolans han pres la iniciativa d'organitzar un concert solidari per recaptar fons per finançar l'arribada d'aigua als camps de refugiats sudanesos. Així, doncs, el proper divendres 18 de març, a les 21h, tindrà lloc un concert benèfic al Monestir de Sant Cugat del Vallès, la recaptació del qual anirà íntegrament a l'ONG Intermón Oxfam, que destinarà a l'esmentat projecte. Les entrades del concert tenen un preu de 12€ i es poden adquirir a través del web d'Atrápalo (www.atrapalo.com), a la botiga d'Intermón Oxfam de Sant Cugat (carrer d'Enric Granados, 10. Sant Cugat del Vallès) i el mateix dia, si hi ha disponibilitat, al propi Monestir de Sant Cugat (Pl. d'Octavià, 1. Sant Cugat del Vallès). També s'ha obert una fila zero per fer-hi donatius, a través del compte d'Intermón Oxfam número 2100 0765 89 0200186019.

Cal recordar que l'any passat els escolans també van tenir la iniciativa de realitzar un concert solidari, en aquell cas destinat als damnificats pels efectes dels terratrèmols d'Haití, que va omplir de gom a gom la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Enguany, i arran de la trobada amb el director d'Intermón Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu, varen prendre consciència de les necessitats del poble sudanès i van optar pel projecte d'aquesta ONG en aquest país africà.

7a Jornada de Portes Obertes a l'Escolania: dissabte 5 de març
Com ja és habitual per aquestes dates, l'Escolania celebra una nova jornada de portes obertes. El proper dissabte 5 de març, a partir de les 10h, tindrà lloc la setena edició d'aquesta diada festiva, que comença amb una xocolatada al polisportiu del centre. A continuació, els propis escolans són els encarregats d'oferir una visita guiada per les dependències de l'edifici a cadascuna de les famílies interessades. Durant el matí també es farà una reunió informativa a les mares i pares, i paral·lelament una activitat musical per als més petits que realitzaran els escolans. Per acabar, l'Escolania cantarà un motet polifònic, la Salve Regina i el Virolai a la Basílica de Santa Maria. La inscripció a la jornada, que està oberta a tots els nens de 6 a 8 anys amb ganes de cantar, s'ha de fer prèviament a través del web www.escolania.cat o trucant al telèfon 93 877 77 67.

El curs 2005-2006, els estudis a l'Escolania es van ampliar un any. Des d'aquell curs acadèmic, els nois entren a 4rt. de Primària, en comptes de 5è., la qual cosa facilita la seva integració en el cor i la seva formació musical. L'estada a la residència, de dilluns a divendres, també és optativa, a petició dels pares o dels propis nois; i el cap de setmana –de divendres a la tarda a diumenge al matí- el passen a casa, amb les seves famílies. Diumenge al matí, els escolans prenen part a la Missa Conventual del Monestir, i a la tarda participen a l'ofici de Vespres amb la comunitat benedictina. Fora d'aquests dos moments, els escolans poden estar al costat dels seus pares i germans. Una altra de les decisions més ben acceptades en el seu moment per les famílies va ser l'ampliació de les vacances d'estiu d'un a dos mesos.

I del 28 de març a l'1 d'abril, tornada a Rússia: concert a Sant Petersburg
Després del gran èxit del concert de l'Escolania a Moscou el proppassat 9 de gener, l'Escolania torna a Rússia. En aquesta ocasió, ha estat convidada per participar en el Festival Internacional de música de Sant Petersburg. Aquesta propera actuació del conjunt coral montserratí tindrà lloc el dimecres 30 de març a la Gran Sala de la Filarmònica de Sant Petersburg.

La gira s'iniciarà el 28 de març i finalitzarà l'1 d'abril –durant aquells dies, els escolans coneixeran també la ciutat-, i el concert, que estarà dirigit per Bernat Vivancos, acompanyat a l'orgue i al piano per Mercè Sanchís, comptarà amb una primera part amb peces de Mestres de l'Escolania de Montserrat (s. XIV-XXI), i la segona constarà d'obres d'autors centreeuropeus. El programa sencer es pot descarregar a través del web de l'Escolania (www.escolania.cat).