Patronal Metal·lúrgica del Bages: no es pot fer front a la pujada del 5% de salaris

L'aplicació dels increments previstos al conveni signat el 2007, en època de bonança, comportaria greus problemes per a moltes empreses segons la patronal

Redacció
25 de febrer del 2011

La Patronal Metal·lúrgica creu que és inviable que les empreses del metall puguin fer front a l'aplicació de les clàusules del conveni pel que fa a l'increment de les taules salarials previst, que rondaria el 5%. Aquest conveni siderometal·lúrgic es va signar l'any 2007, en plena bonança econòmica i amb un condicions del mercat diametralment diferents a l'actual. L'increment a l'entorn del 5% se sumaria a als que ja hi ha hagut en anys anteriors i podria ser el desencadenant de nous tancaments d'indústries, prou castigades per la forta pujada en els preus de l'energia i matèries primes i sense massa possibilitats de refinançament.

Els responsables de la Patronal Metal·lúrgica, que aplega 125 empreses i més de 3.000 professionals, creuen indispensable prendre mesures de moderació salarial per frenar la contínua pèrdua de competitivitat.

La situació de les empreses del Bages, que és equiparable a les del conjunt de l'estat, es caracteritza per una pèrdua de competitivitat durant els últims anys, pels  increments de costos laborals, per sobre de l'IPC i molt per sobre altres països de la CE. Segons les dades que disposa la Patronal, referents al conjunt de Industria de Metall en Catalunya, des del mes de desembre del 2007 fins el setembre del 2010 s'havia perdut un 28,8% de l'ocupació, un 25,5% de les empreses havien tancat i un 53,9% dels treballadors havien estat afectats per algun expedient de regulació d'ocupació.

Les empreses del metall del Bages consideren que les polítiques de competitivitat que s'han aplicat a Alemanya des de fa anys han donat el seu fruit. Recorden que, mentre en el període 1999-2009- la mitjana d'increment de costos anuals laborals a l'estat espanyol era d'un 3% a Alemanya només era del 0,7% i a la zona euro un 1,9%.

Les empreses del metall del Bages proposen per sortir endavant que hi hagi una moderació salarial d'acord amb el moment de crisi que estem patint.