Obrint el pati a la ciutadania

Quatre escoles de Manresa obriran els patis durant el cap de setmana perquè els ciutadans puguin usar les instal·lacions

ACN/Estefania Escolà
15 de febrer del 2011
Membres de l'Ajuntament amb els directors dels centres educatius que duran a terme els 'patis oberts'.
Membres de l'Ajuntament amb els directors dels centres educatius que duran a terme els 'patis oberts'. | Estefania Escolà

Membres de l'Ajuntament amb els directors dels centres educatius que duran a terme els 'patis oberts'. Foto: Estefania Escolà

A partir d'aquest cap de setmana, l'Ajuntament de Manresa posa en marxa un nou model de patis oberts als centres educatius de la ciutat. Segons ha explicat la regidora d'Educació, Sònia Díaz, el projecte consisteix en obrir els patis de diverses escoles perquè la ciutadania els pugui usar "com un espai públic més i hi pugui desenvolupar les activitats de lleure que desitgi". La proposta serà una prova pilot i, inicialment, els centres educatius que hi participen són La Salle, La Font, Serra i Húnter i Sant Ignasi. Tot i que el regidor d'Ocupació, Xavier Rubio, no descarta que s'hi puguin afegir més escoles. Els patis s'obriran dissabtes i diumenges, mentre hi hagi llum solar i seran de lliure accés.

Els espais comptaran amb vigilància itinerant per tal de garantir el bon ús dels patis. A banda, s'instal·laran plafons que informaran sobre la normativa d'ús de les instal·lacions: no es permet l'accés d'animals, vehicles motoritzats o bicicletes, ni tampoc l'ús de monopatins. Tot i ser un espai obert, com que hi haurà infants, no es permet fumar ni consumir begudes alcohòliques.

El regidor d'Ocupació ha explicat que, puntualment, alguns dissabtes, s'hi podran desenvolupar activitats gratuïtes per a totes aquelles persones que es mostrin interessades. Les activitats, que es podran consultar a la pàgina web de l'Ajuntament de Manresa, seran dutes a terme per alumnes de la Casa d'Oficis de monitors esportius.

Entre totes elles, hi haurà els esports més convencionals i d'altres d'alternatius. A banda, s'està pensant la possibilitat de fer activitats dirigides a la gent gran i als pares.

Per elaborar el projecte, l'Ajuntament de Manresa s'ha fixat en l'exemple d'altres ciutats que també obren els patis dels seus centres educatius. És el cas del Prat, on l'experiència demostra que la majoria dels usuaris són famílies que utilitzen l'espai per jugar.

La Salle de Manresa, un exemple de centre obert als ciutadans
Tradicionalment, l'escola La Salle de Manresa ja obria els patis perquè els ciutadans poguessin fer ús dels espais. El seu director, Francesc Anton, ha explicat que la majoria d'usuaris són famílies que practiquen esport a les instal·lacions. Anton ha fet un balanç "molt positiu" de la iniciativa.