Sortegen els horts del Xup i del Poal, lliures en la 1a convocatòria

Els horts municipals són una aposta perquè les parcel·les estiguin en una ubicació adient

Redacció
12 de febrer del 2011

Aquest divendres s'han sortejat les parcel·les dels equipaments d'horts municipals ubicats al Xup i al Poal que van quedar lliures en la primera convocatòria. En concret, es tracta de 4 dels 50 horts que hi ha al Xup i de 10 dels 24 del Poal. Amb aquest sorteig, totes les parcel·les disponibles estan adjudicades.

Recordem que el passat 7 de gener es va tancar el període per presentar sol·licituds a la primera convocatòria, i que el 20 de gener es va fer el sorteig. Com que des que es va tancar el termini per presentar sol·licituds van arribar més peticions i hi havia parcel·les disponibles, es va fer una segona convocatòria. Pels horts del Xup hi ha hagut 6 sol·licituds i per les del Poal, 20. Després d'estudiar totes les peticions, s'han desestimat aquelles que no complien els requisits.

Els horts del Xup s'han adjudicat a 4 persones i, els del Poal, a 10. A més, en el cas del Poal s'ha obert una llista d'espera, a la qual hi ha 7 persones que sí que compleixen els requisits però que no han entrat al sorteig perquè la demanda de parcel·les ha superat l'oferta i s'ha hagut de tenir en compte la puntuació. Entre els elements que s'han tingut en compte a l'hora de fixar la puntuació hi ha el nivell d'ingressos i el fet de ser major de 65 anys o bé estar en situació de jubilació o llarga malaltia. Les persones que estan en aquesta llista d'espera podran optar a una parcel·la a mesura que en quedin de lliures.

Un cop realitzat el sorteig faltarà la signatura dels nous convenis, que es formalitzaran pròximament.

Les concessions es renovaran automàticament cada any si no hi ha inconvenient per cap de les dues parts fins a un màxim de quatre anys, quan hi haurà una nova convocatòria. La taxa municipal per aquests horts serà de 72,20 euros l'any per al 2011, a pagar en dues quotes semestrals.

Recordem que el funcionament dels dos equipaments d'horts municipals és una aposta per la promoció i el manteniment del cultiu agrícola de regadiu a l'Anella Verda de Manresa. Alhora, és una fórmula per traslladar a ubicacions adients els horts que estaven de forma irregular prop de rius i rieres. Els equipaments també tenen la finalitat de donar prestacions als hortolans com la disposició d'habitacles per guardar les eines i la disposició d'aigua de reg. En el cas de l'equipament del Xup aquest serveis estan centralitzats en una edificació i en el cas dels horts del Poal hi ha quatre petites construccions que ofereixen aquests serveis.

En el marc de la recuperació dels marges del Cardener i de l'Anella Verda, l'Ajuntament ha impulsat la construcció d'un nou equipament d'horts urbans al Poal per donar una alternativa a les persones que fins ara ocupaven part de l'entorn del riu, prop del Pont Nou. L'equipament disposa d'un total de 24 parcel·les amb una superfície conreable variable entre 170 m2 i 350 m2 cadascuna.

A banda, la concessió dels horts del Xup s'acabava enguany i per aquest motiu s'ha renovat amb aquesta convocatòria. L'Ajuntament va apostar per instal·lar un equipament d'horts urbans al Xup que inclou 50 parcel·les, arrel de l'aiguat que va tenir lloc el juny de l'any 2000, per satisfer les necessitats de cultiu d'horts i evitar l'ocupació desordenada de la llera de la riera de Rajadell.