Final feliç: Navàs recupera l'institut tot i que haurà de buscar les aules

Alcalde i Consellera d'Ensenyament es reuneixen durant gairebé dues hores i treuen una solució de consens: la Generalitat es fa càrrec del professorat però no dels mòduls que havien de fer d'aules. La pròpia escola Sant Jordi, l'escola de música i la biblioteca podrien fer aquesta funció tot i que s'ha d'acabar d'estudiar. Unes 400 persones es donen cita a la concentració durant el Consell Escolar

P.F.B.
08 de febrer del 2011
576_1297263954DSC046970
576_1297263954DSC046970 | Joan Fernandez
Alumnes, pares i professors a l'entrada de l'escola Sant Jordi aquest migdia. Foto: Joan Fernandez

21:48 (Crònica de P.F.B.): Final feliç. 48 hores després de l'anunci del Departament d'Ensenyament de la Generalitat dient que no es podria fer càrrec del compromís de l'anterior govern de fer l'institut públic de Navàs pel curs 2011-12, Josep Oliva, alcalde de la població, ha arribat a un centre col·lapsat per pares, mares, avis, iaies i curiosos per a portar la bona nova que de la reunió amb la Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, n'havia sortit petroli en forma de recuperació de la proposta inicial –o sigui, recuperar l'institut- amb alguns matisos que, a la vista de la mobilització aconseguida aquests darrers dies, no es poden considerar que menors.

Unes 400 persones s'han concentrat, com havien demanat pares, mares i professorat, a les 8 del vespre a l'escola Sant Jordi de Navàs davant la convocatòria d'una reunió extraordinària del Consell Escolar per a donar imatge d'unitat. Ha estat tanta la gent que s'ha trobat davant de l'escola que la instal·lació que s'havia preparat de circuït tancat de televisió per a seguir les evolucions de la reunió a estat del tot insuficient ja que la pantalla que s'havia habilitat estava prevista, com a molt, per a una cinquantena de persones.

Després d'una hora i tres quarts de reunió entre l'alcalde i la consellera, Josep Oliva ha pogut sortir de la reunió amb una solució de consens: el departament assumirà les despeses de professorat, però no es podrà fer càrrec de la instal·lació dels mòduls durant aquests dos propers cursos, de manera que els alumnes que es matriculin a 1r d'ESO de l'Institut de Navàs en el curs 2011-12 hauran de ser situats entre els equipaments que ja disposa l'ajuntament. En principi, tot i que s'ha d'acabar d'estudiar, es parla que entre la mateixa escola Sant Jordi, l'escola municipal de música i la biblioteca es podran treure les "aules" necessàries per encabir les dues línies d'ensenyament secundari. De cara al curs següent, el 2012-13, en que hi hauria dos classes de 1r i dos classes de 2n, encara no se n'ha parlat. Clar que falta més d'un any.

Dissabte hi ha jornada de portes obertes, o més aviat, jornada informativa per aquells pares i mares que vulguin fer la preinscripció a l'Institut públic de Navàs que ja s'obre el proper dilluns, 14 de febrer. Finalment tothom ha quedat content amb una situació, la de perdre la inversió de la Generalitat en les cargoleres, que si s'hagués anunciat de principi, en comptes d'anunciar la pèrdua total de l'institut, hagués provocat un rebombori que encara duraria durant la preinscripció.

18:35: Anna Simó (Esquerra) ha presentat dues preguntes genèriques al Parlament sobre la no execució dels compromissos sobre instituts nous per al curs entrant:

Pregunta 1 d'Esquerra

Pregunta 2 d'Esquerra

13:31: El professorat de l'escola Sant Jordi de Navàs ha llegit un manifest en que han declarat el seu suport unànime a la tancada de pares i mares reclamant al Despartament d'Ensenyament l'acompliment de l'acord en que es comprometien a tenir llest l'Institut públic de Navàs per al curs 2011-12. Així mateix, pares, mares i professorat han fet una crida a concentrar-se davant del centre aquest vespre a les 8 davant de l'entrada de l'escola per a fer palès el malestar.

13:05 (Nota ERC): Esquerra Bages conjuntament amb Esquerra Navàs, mostren la seva oposició a la decisió del Govern de la Generalitat de CiU de tirar enrere el projecte de l'escola-institut de titularitat pública de Navàs i exigeix que es compleixi la promesa de la Generalitat de posar-lo en marxa de cara al curs vinent.

Esquerra Navàs i Bages estan preocupades per la decisió en sí, així com perquè n'hi pugui haver altres de similars que es tradueixin, sota l'excusa dels motius econòmics, en una retallada de drets de la ciutadania. És per aquest motiu que Esquerra Bages i Esquerra Navàs mostren el seu absolut suport a l'Ajuntament de Navàs, a la comunitat educativa de l'escola pública Sant Jordi i a la plataforma a favor de l'escola-institut.

En conseqüència, el Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat en el Parlament de Catalunya una proposta de resolució que insta el Govern de la Generalitat a reconsiderar d'immediat la decisió de revocar l'acord.

Proposta de Resolució GP ERC sobre institut Navàs

Cal recordar que el mateix dilluns quan s'anunciava la mesura, la CUP també havia emès un comunicat de rebuig a la proposta.

12:19 (ACN): Uns 25 pares d'alumnes de l'escola Sant Jordi de Navàs es troben tancats a les instal·lacions del centre educatiu des d'aquest dimarts a la nit. Protesten per la decisió del Departament d'Ensenyament d'aturar la construcció d'un institut públic en aquesta població. Aquesta nit es durà a terme una Assemblea Extraordinària on l'alcalde, Josep Oliva, explicarà als pares els resultats de la reunió que el batlle haurà mantingut aquest matí amb la Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Després de l'Assemblea, els pares decidiran quines accions duran a terme per continuar amb la reivindicació. No dubten en convertir la protesta en indefinida i, fins i tot, hi ha qui està disposat a fer vaga de fam.

09-02-11 (11:35): Els professors de l'escola pública Sant Jordi han votat per unanimitat donar suport a la protesta dels pares i mares i està previst que a la 1 del migdia facin la lectura d'un manifest a la porta del centre. Nombrosos mitjans locals i nacionals, de premsa, ràdio i televisió s'han acostat al llarg del matí a l'escola per a cobrir la informació de la tancada que Manresainfo.cat oferia des del primer moment el dimarts al vespre.

09-02-11 (08:25): Representants de la tancada a l'escola Sant Jordi de Navàs han confirmat a Manresainfo.cat que la protesta que han iniciat aquesta nit de dimarts a dimecres -i que ha comptat finalment amb uns 25 pares- serà indefinida i que aquesta mateixa nit la tornaran a passar en el centre. A més, i l'espera de la reunió d'aquest dimecres entre l'alcalde de la població, Josep Oliva, i la Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i de la reunió extraordinària del Consell Escolar que tindrà lloc al vespre, els pares i mares d'alumnes de l'escola Sant Jordi es plantejaran de cara a dijous que els alumnes facin una aturada simbòlica per a reclamar el nou institut. Aquesta aturada, en tot cas, seria simbòlica per no perjudicar encara més els estudis dels seus fills.

08-02-11 (23:05): Després d'una reunió d'urgència celebrada aquest vespre de dimarts, una dotzena de mares i pares passaran la nit tancats a l'escola Sant Jordi de Navàs en protesta per la decisió del Departament d'Ensenyament d'aturar la construcció de l'Institut d'aquesta població. La decisió s'ha pres a la mateixa reunió i tot i que a 2/4 de 12 de la nit encara hi havia una trentena llarga de persones a l'interior del centre, finalment seran una dotzena els pares i mares els que es tancaran a l'escola com a mínim fins a l'entrada d'alumnes de dimecres al matí.

Cal recordar que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya anunciava aquest dilluns que no acompliria el compromís que havia adquirit el passat mes de desembre –amb l'anterior Govern- d'adaptar l'escola Sant Jordi de Navàs en un institut escola que havia d'acollir també els cursos d'ESO. L'anunci d'un institut públic per a Navàs atenia una reclamació històrica del municipi que no comptava amb un institut de secundària públic i això obligava als alumnes a desplaçar-se als centres de Sallent o Puig-reig si no volien continuar des de l'escola concertada.

El tancament de mares i pares a l'escola Sant Jordi de Navàs es realitza la nit abans a que l'alcalde de la població, Josep Oliva, es reuneixi amb la Consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per conèixer de primera mà les explicacions del departament. Així mateix, per al vespre de dimecres està prevista la reunió del Consell Escolar, ja amb la presència del batlle i amb un quòrum important.

Segons informen els mateixos pares i mares tancats, l'alcalde i la direcció del centre estan assabentats del tancament i fins i tot la Policia Local s'hi ha acostat per a comprovar que tot anés bé.