L'exposició sobre el nou Catàleg i Pla especial del patrimoni es trasllada al Selves i Carner

Redacció
28 de gener del 2011

L'exposició sobre el nou Catàleg i Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic i paisatgístic de Manresa (PEUPM), que des del passat mes de novembre s'ha pogut visitar al Centre Cultural El Casino, es trasllada al centre cívic Selves i Carner (c/ Bernat Oller, 14-16). La mostra es podrà visitar al centre cívic al llarg de dues setmanes, des del dilluns 31 de gener fins al divendres 11 de febrer, els dies laborables de les 10.00 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 21.00 h.

Aquest document jurídic es va aprovar inicialment al ple del mes de novembre del 2010 després d'un procés de participació que va durar un any i en el qual hi van prendre part tant ciutadans a títol individual com un seguit d'entitats i institucions que treballen per la conservació i difusió del nostre patrimoni compartit. És el cas del departament de geologia de la UPC, les delegacions territorials dels col·legis d'Arquitectes, d'Arquitectes tècnics, d'Enginyers Industrials i d'Enginyers Tècnics Industrials, l'Arxiu Comarcal del Bages, el Centre d'Estudis del Bages, Meandre, els Amics de l'Art Romànic, els Amics de la Seu, l'Associació pel Museu Comarcal de Manresa i la Taula de la Construcció.

Amb aquest nou instrument el patrimoni de la ciutat es beneficia d'un seguit de novetats que no eren previstes en el Catàleg i Pla especial anteriors, de l'any 1985 i que es poden concretar en:

  • Ampliació de l'àmbit de protecció  a tot el terme municipal
  • La protecció també abasta el patrimoni arqueològic, geològic i paleontològic.
  • Es millora el tractament que reben els àmbits de patrimoni industrial i paisatgístic (urbà i rural)
  • Creix el nombre d'edificis protegits, sobretot els construïts a partir dels anys 40 del segle passat
  • És un document molt més curós en la descripció de les intervencions més adequades en cada cas i estableix un protocol d'actuació que ha de servir de guia per a totes les parts implicades
  • Es tracta d'un instrument de gestió que permet fer compatible la protecció de l'element singular (edifici, espai urbà o rural...) amb la seva adequació a nous usos, a noves necessitats.

Amb l'exposició es vol acompanyar el procés que condueix a l'aprovació definitiva del PEUPM i explicar a la ciutadania quin és el contingut i les novetats del nou catàleg i Pla especial. En 13 plafons es posa de relleu el valor del patrimoni de Manresa i es dona a conèixer les novetats del nou catàleg. També es poden visualitzar sobre diferents plànols els elements protegits del terme municipal de Manresa, del nucli antic de Manresa, les zones d'expectativa arqueològica i geològica i el Pla especial d'arbres i arbredes d'interès municipal.

També s'inclouen les fitxes resumides dels elements protegits del terme de Manresa i es pot visualitzar un documental sobre el patrimoni. Pròximament es podrà visitar a altres equipaments i institucions de la ciutat.