La cartografia del castell de Cardona entre els segles XVIII i XIX, en un llibre

La publicació recull 114 mapes que, entre d'altres coses, permetran aprofundir en els orígens de la fortificació

ACN/Estefania Escolà
31 de desembre del 2011
El castell de Cardona ha estat el primer en convertir-se en museu i parador.
El castell de Cardona ha estat el primer en convertir-se en museu i parador. | Estefania Escolà

El castell de Cardona ha estat el primer en convertir-se en museu i parador. Foto: Estefania Escolà

L'Ajuntament de Cardona ha impulsat la publicació d'un llibre que recull tots els mapes del castell de Cardona que es coneixen entre els anys 1717 i 1858. La publicació, titulada "Cartografia de Cardona", constitueix una aportació única a la història de la fortalesa cardonina perquè ho fa exclusivament a través dels mapes que es tenen del castell. Es tracta d'un total de 114 plànols que permetran aprofundir en el coneixement de l'origen, l'evolució de les estructures arquitectòniques, els elements defensius més rellevants i l'estructura i posició geogràfica estratègica des del punt de vista militar. La publicació compta amb el suport de Paradores de Turismo i, de moment, se n'an editat 500 exemplars.

Segons l'Ajuntament de Cardona, amb aquesta obra "es fa un pas endavant en l'esforç del consistori per impulsar la recerca sobre el patrimoni cultural del castell i divulgar els resultats entre tota la població".

El llibre és el resultat de la tasca d'investigació de la geògrafa Meritxell Gisbert i ha comptat amb l'assessorament del catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, Francesc Nadal. L'autora del llibre ha investigat en arxius nacionals i internacionals amb l'objectiu de recopilar els mapes i plànols que existeixen de la fortalesa cardonina. La recerca ha permès descobrir materials inèdits que, a més de ser reproduïts en el llibre, també passaran a formar part de la documentació de l'Arxiu Històric de Cardona.

L'obra té com a precedent el llibre que l'any 2006 va publicar el consistori cardoní sobre el setge del castell de l'any 1711. Segons l'Ajuntament, el castell de Cardona és un dels exemples més interessants de l'enginyeria militar europea moderna i un símbol destacat de la identitat catalana. Amb aquestes dues obres, Cardona se situa al capdavant de les ciutats que tenen la seva cartografia històrica publicada.

Arxivat a