Un 20% dels pacients amb obesitat mòrbida s'ha vacunat contra la grip

Aquest col·lectiu, inclòs per primera vegada en els grups de risc, és el que més creix en nombre de vacunacions en el Bages i el Berguedà

Redacció
13 de desembre del 2010

Més de 23.500 persones del Bages i el Berguedà s'han vacunat contra la grip estacional als diferents centres que l'Institut Català de la Salut (ICS) té en aquestes comarques. Això suposa un 46,34% de la població susceptible de rebre la vacuna, i que és aquella inclosa en els grups de risc: persones de més de 60 anys, malalts crònics, ingressats en institucions assistencials, embarassades, personal sanitari i d'emergències i persones amb obesitat mòrbida, que aquest any formaven part per primera vegada d'aquests grups de risc. La campanya de cerca activa d'aquest col·lectiu de malalts ha donat com a resultat un important increment de les vacunacions respecte l'any passat. Així, al Bages i Berguedà han rebut la vacuna 511 pacients amb obesitat, prop d'un 45% més que el 2009.

En comparació amb anys anteriors, el percentatge de cobertura de la vacuna ha estat molt similar. El 2008 va ser del 47,33%, el 2009 del 46,85% i el 2010 del 46,34%. Fins i tot l'any passat, amb l'aparició de la Grip A, no es va experimentar cap augment significatiu del nombre de vacunes per grip estacional. La campanya, que va començar a principis d'octubre, s'ha desenvolupat amb total normalitat en tots els centres de l'ICS. Tot i que formalment s'acabava a finals de novembre, els ciutadans que no s'hagin vacunat i vulguin rebre la vacuna podran fer-ho també durant els mesos de desembre i gener.

A tota la Catalunya Central, l'ICS ha administrat prop de 49.000 vacunes de les 101.000 que tenia disponibles. En total, s'ha vacunat un 45,71% de la població de risc de tot aquest territori, que inclou les comarques del Bages, Berguedà, Osona i Anoia. La vacuna d'aquesta temporada incloïa les tres soques recomanades per la OMS: A/California/7/2009(H1N1), A/Perth/16/2009 (H3N2) i B/Brisbane/60/2008, a més del virus A/California/7/2009 (H1N1) que es va fer servir per la vacuna de la darrera pandèmia gripal.

Primers casos de grip
D'altra banda, els centres de l'ICS han atès ja els primers pacients afectats per la grip estacional d'enguany. Al Bages i el Berguedà es van notificar 36 casos entre l'1 d'octubre i el 21 de novembre. A tota la Catalunya Central s'han registrat 120 casos. Els principals símptomes de la grip són febre alta superior als 38 ºC, calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. En general té una durada d'entre 5 i 7 dies i no cal prendre antibiòtics ja que es tracta d'una malaltia vírica. Per la febre alta es poden prendre antitèrmics.