Set joves de diferents disciplines artístiques, creen a Avinyó

La iniciativa, anomenada La Paraula Aguda, pretén ser una eina de relació entre artistes de diferents llenguatges i orígens

per ACN/Estefania Escolà, 10 de desembre de 2010 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Laboratori de creació 'La Paraula Aguda'. Foto: Cal Gras


Set joves de diferents disciplines artístiques han estat intercanviant coneixements durant un laboratori de creació artística organitzat per l'Alberg Cultural Cal Gras d'Avinyó. Els artistes han conviscut junts durant tres dies i han treballat entorn de la creació a la perifèria de les grans ciutats. Segons un dels organitzadors, Quim Moya, la iniciativa, anomenada La Paraula Aguda, pretén ser una eina de relació entre creadors de diferents orígens i llenguatges artístics. L'única norma és la improvisació i, a partir d'aquí, Moya explica que "els artistes poden fer i desfer". El resultat d'aquest laboratori es podrà veure aquest divendres a dos quarts de nou del vespre a Cal Gras.

Una de les participants al laboratori, la poeta Laia Noguera, ha explicat a l'ACN que la idea de la iniciativa no és crear una peça conjunta entre tots els artistes, sinó "aprendre de tot el procés de creació". Segons Noguera, el laboratori ajuda a "deixar-se anar" i obra les portes a d'altres disciplines artístiques: "puc recitar, escriure, ballar i, fins i tot, cantar", explica.

Un dels organitzadors de La Paraula Aguda, Quim Moya, ha explicat a l'ACN que aquest laboratori és "una de les essències de Cal Gras". Un projecte que va néixer l'any 2007 de la mà dels artistes Moya i Eva Quintana. La idea era convertir l'antiga casa coneguda com Cal Gras d'Avinyó en un alberg de cultura adreçat a creadors que necessitin un espai on desenvolupar projectes. Però la iniciativa va més enllà de l'acolliment dels creadors i, segons Moya, "pretén aprofitar les sinergies per acostar l'activitat cultural que es duu a terme al territori més proper".

Moya ha explicat a l'ACN que la base del Laboratori és la creació en col·lectiu com a eina d'experimentació i relació entre creadors de diferents llenguatges artístics i orígens. Alguns dels joves són nascuts a la comarca del Bages i d'altres són de diferents punts del territori català.

Un dels participants, el pianista Roger Illa, de Manresa, ha explicat que normalment treballa amb pautes i guions tancats. Per això, participar al laboratori li permet conèixer noves formes de creació.

Els artistes que han participat en aquesta edició són la cantant Celeste Àlias, els músics Roger Illa, Ferran Junyent i Pablo Selnik, la poeta Laia Noguera, la ballarina Helena Pellissé i el fotògraf Oriol Segon.

 

Participació