Acaben l'enderroc i el buidatge dels espais del centre d'interpretació del Balç

La propera etapa d'obres consistirà en transformar els baixos del carrer del Balç en un centre d'interpretació

per Redacció, 20 de novembre de 2010 a les 09:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Vista del buidatge del carrer del Balç. Foto: AjM


La primera fase d'obres per la construcció del centre d'interpretació del carrer del Balç han consistit en l'enderroc de les tres finques que teníen façana a la plaça Major i el buidatge de l'estructura de la planta baixa d'aquestes construccions. Aquest buidatge permet veure, des de dalt, l'estructura d'arcs i contraforts que sustentaven aquestes edificacions. Les obres d'enderroc es van realitzar durant el mes de juny.

A partir d'ara, les obres es centraran en la rehabilitació dels espais dels edificis nobles del carrer del Balç per ubicar-hi el centre d'interpretació i en una part de la museïtzació de l'equipament.

L'actuació del carrer del Balç acompleix dos objectius bàsics:

 • per una banda, enderrocar unes finques que estaven en estat ruïnós. Es tracta de tres finques ubicades a la plaça Major número 4, i que estaven just al damunt dels espais dels edificis nobles del carrer del Balç. Aquests enderrocs eren necessaris, i a més, sense la seva execució no era possible actuar als edificis nobles amb seguretat. L'enderroc comporta la reconstrucció de les façanes de les edificacions de tal manera que, un cop completada l'obra, la plaça mantindrà la seva imatge anterior.
 • per l'altra, adequar l'espai que acollirà el futur centre d'interpretació del carrer del Balç. El projecte també inclou una part de la museïtzació de l'equipament. L'Ajuntament està treballant per aconseguir els recursos necessaris que permetin completar la fase de museïtzació.

Aquesta rehabilitació dels edificis nobles del carrer del Balç es fa  a la part dels edificis que es situa sota la cota de la plaça Major, i que donen al carrer del Balç i el carrer Santa Llúcia. S'eliminen els entresolats que hi ha afegits en aquests edificis per recuperar la distribució original. Aquests espais són els que acolliran el centre d'interpretació.

Les obres son executades per l'empresa Cots i Claret. El pressupost del projecte que s'executa és de 970.000 euros. Una part important està finançada per la Generalitat de Catalunya, des de les conselleries de Innovació, Universitats i empresa, a través del Pla de Foment del Turisme, i des de PTOP a través del Pla de Barris.

Recordem que el carrer del Balç és un dels elements patrimonials medievals més singulars de Manresa. Després d'encarregar un Pla Director i d'Aprofitaments Culturals i Turístics del Carrer del Balç, l'Ajuntament de Manresa va engegar un projecte de rehabilitació del carrer, amb l'objectiu de donar-li un ús comercial i turístic.

Els objectius generals del centre d'interpretació del carrer del Balç són els següents:

 • Dissenyar i desenvolupar un centre que contribueixi a prestigiar l'espai i actuï com a motor per impulsar la recuperació i posada en actiu de tot el conjunt patrimonial.
 • Posar en valor el carrer del Balç potenciant la seva interpretació patrimonial i estimulant activitats lúdiques, culturals, productives i de serveis compatibles amb els seus valors patrimonials.
 • Fer del carrer del Balç un element de dinamització del nucli antic de Manresa.
 • Realitzar un model de museïtzació sostenible i competitiu, capaç de convertir-se en un element  d'atracció de visitants.
 • Convertir el carrer del Balç i el seu centre d'interpretació en un referent de la història medieval, de Catalunya i de la història de la Corona d'Aragó personalitzada en la figura de Pere III el Cerimoniós, així com de la història de Manresa.

Quan estigui complert, el centre d'interpretació comptarà amb diferents espais:

 • Recepció, amb punt de venda d'entrades i botiga
 • Sala audiovisual, on es parlarà de la Manresa medieval i el rei Pere III.
 • Al soterrani, explicació del creixement de la ciutat al segle XIV
 • Maqueta virtual del carrer del Balç
 • Muntatge escenogràfic i audiovisual sobre la vida al carrer del Balç i les persones que hi freqüentaven.

 

Participació