Publicacions de l'Abadia de Montserrat reedita dos cançoners per la mainada

Els dos llibrets de cançons i cantarelles senzilles de melodies simples i ritmes fàcils per a nens i nenes de 2 a 5 anys inclouen, respectivament, el corresponent CD amb tot el repertori

Redacció
10 de novembre del 2010

Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA) acaba de reeditar dos llibrets que contenen cançons tradicionals per a la mainada, algunes de les quals ben populars: Virolet Sant Pere i Virolet Sant Pau, que recullen una selecció de cançons populars, adaptades per Montserrat Busqué, que estan especialment pensades per a nens i nenes de 2 a 5 anys.

Aquests llibrets, que contenen un CD cadascú amb totes les cançons, van ser preparats durant molts anys, i són fruit d'experiències fetes amb nens i nenes d'aquestes edats. És un repertori musicalment molt simple, fàcil, de caràcter festiu, amb cançons a tall de cantarella i altres més elaborades.

Els textos de les cançons de vegades expliquen una petita història i d'altres són textos que servien per ajudar a fer els moviments propis d'algun ofici. Totes les cançons, però, tenen la gràcia i l'alegria que els nens petits necessiten i, si els adults els ensenyen a cantar-les, les poden trobar delicioses.

Les melodies o cantarelles segueixen un ordre que l'experiència ha imposat. Aquest ordre té en compte especialment les dificultats de les entonacions, del llenguatge i dels conceptes. Al final de cada volum hi ha uns índexs molt útils i l'explicació d'alguns mots difícils. Igualment, cada cançó té unes notes que estan pensades per als grans.

La incorporació de la cançó en els primers anys de vida és molt important. A través de la cançó, el nen va aprenent progressivament a reconèixer el petit món que l'envolta amb un to festiu i juganer. A més a més, i això és molt important per al que es proposa l'Equip de Pedagogia Musical actiu a Catalunya, se l'introdueix per mitjà de les petites tonades al món exaltant de la música. Aquests professionals afirmen que "el nen que haurà cantat, amb bona entonació i ben rimat, durant els seus cinc primers anys tindrà molta més capacitat de recepció de tota manifestació d'art i els mitjans d'expressió li resultaran molt més fàcils". D'aquesta manera, quan es troba en el període d'ensenyança bàsica, dels sis als tretze anys, "el cant i la música seran per a ell una cosa normal, vital, i els pedagogs podran cultivar amb gust la planta sembrada en la infantesa".

Les cançons incloses en els llibrets Virolet Sant Pere i Virolet Sant Pau, publicats en la col·lecció Ball de Cançons de PAMSA, tenen una escriptura musical entenedora per a la majoria de persones i amb una tonalitat que facilita la lectura. Els textos de les més tradicionals tenen un lèxic poc corrent, que a vegades no és conegut; per aquesta raó, aquestes paraules estan explicades en un Glossari al final de cada llibre. Igualment, a les últimes pàgines dels dos llibrets s'hi troben els índexs: de procedència, de tipus de cançons i edat dels nens i un de general.