La «manresana» Eurotowns vol ser referent de les ciutats mitjanes

Representants de les ciutats membres de la xarxa Eurotowns, que presideix Manresa, es van trobar fa uns dies a Bèlgica per fer balanç i plantejar accions de futur

Redacció
03 de novembre del 2010
Assemblea General d'Eurotowns celebrada a Kortrijk.
Assemblea General d'Eurotowns celebrada a Kortrijk. | AjM

Assemblea General d'Eurotowns celebrada a Kortrijk. Foto: AjM

Manresa va presidir l'Assemblea General de la xarxa Eurotowns que es va celebrar el passat 22 d'octubre a la ciutat belga de Kortrijk. En la sessió, que va comptar amb l'assistència de diversos representants de les ciutats membres, es va fer balanç de l'activitat de la xarxa fins al moment i es van plantejar i aprovar les activitats per l'any vinent.

La xarxa, que actualment té una activitat considerable, vol posicionar-se a Europa com a referent de les ciutats mitjanes i per fer-ho està treballant activament per crear coneixement i intercanviar experiències que millorin la qualitat de vida a les ciutats i generin desenvolupament econòmic i social.

En aquest sentit, l'Assemblea va discutir i aprovar el pla de treball pel 2011 –últim any sota la presidència de Manresa–, basat en el desenvolupament i potenciació dels eixos següents:

  • major visualització i increment de les activitats d'Eurotowns com a lobby de defensa dels interessos de les ciutats mitjanes davant les diferents autoritats de la Unió Europea (UE).
  • captació de noves ciutats sòcies,  amb especial atenció en els estats membres de la UE que ara no són representats a la xarxa.
  • potenciació de les activitats d'intercanvi entre els socis com a base per a la preparació de nous projectes a presentar en properes convocatòries de la UE.  Eurotowns pot acreditar un important èxit en la promoció de projectes, com ho prova que dos dels projectes aprovats en les darreres convocatòries de la UE (Iniciativa INTERREG IVC), anomenats Creating Local Innovation through the quadruple helix  (CLIQ) i Mobility Management oVer Europe; Changing Mobility Patterns (MMOVE), van ser promoguts per Eurotowns i són liderats per dues de les ciutats associades (Reggió-Emilia en el cas de MMOVE i Jyväskylä en el cas de CLIQ).

El dia abans de l'Assemblea General, el president de la xarxa Eurotowns, Alain Jordà, va inaugurar la conferència "Fostering Creativity within cities: playtime is over", que es va celebrar a Kortrijk amb motiu del Festival d'Innovació. Aquest congrés, que va aplegar al voltant d'unes 150 persones, es va celebrar a iniciativa de Manresa. En aquest sentit, l'organització d'una conferència d'àmbit internacional va ser una de les propostes que va fer Manresa a la xarxa amb motiu del seu mandat. La conferència va ser un èxit de continguts, d'organització i d'assistència. Va estar centrada en la promoció de la creativitat i la innovació de les persones i de les ciutats participants, i també es van poder conèixer algunes experiències de projectes creatius promoguts per la mateixa xarxa. L'objectiu és que la iniciativa tingui continuïtat i que se n'organitzi una altra l'any vinent.

Eurotowns té previst realitzar el pròxim mes de novembre una activitat d'intercanvi a la ciutat de Girona per crear una xarxa d'universitats i una visita d'estudi a la ciutat alemanya de Sindelfingen a finals de gener de 2011.

Eurotowns va ser creada el 1991 amb l'objectiu de facilitar els intercanvis d'experiències entre ciutats i fer possible el treball de temes i problemàtiques comuns amb una aproximació europea. Actualment, 21 ciutats europees d'entre 50.000 i 250.000 habitants formen part de la xarxa Eurotowns: Eskilstuna, Gävle, Girona, Hasselt, Heraklion, Jerez de la Frontera, Jyväskylä, Kavala, Kortrijk, Leeuwarden, Manresa, Mikkeli, Mölndal, Reggio Nell Emilia, Sabadell, Schiedam, Sindelfingen, Sundsvall, Ulm, Varberg i Vigo.