El Castell de Cardona, primer parador museu de Catalunya

La fortalesa ofereix un recorregut per la història, l'arquitectura, les llegendes i l'entorn del monument

ACN/Estefania Escolà
27 d'octubre del 2010
El director del Parador de Cardona, Jaume Sebastian, ensenya un dels plafons explicatius.
El director del Parador de Cardona, Jaume Sebastian, ensenya un dels plafons explicatius. | Estefania Escolà
El director del Parador de Cardona, Jaume Sebastian, ensenya un dels plafons explicatius. Foto: Estefania Escolà

Cardona té a partir d'aquest dimecres un nou museu que se suma a tot el valor patrimonial de la ciutat. Un conjunt de senyalitzacions expliquen la història i les anècdotes dels principals punts d'interès del Parador de Cardona. És el cas de l'habitació 712 del Castell on, segons el president de Paradores, Miguel Martínez, la llegenda explica que un fantasma visita la cambra cada nit. La iniciativa forma part d'un projecte de museïtzació dels Paradors que, segons el director del de Cardona, Jaume Sebastian, pretén "explicar la història, l'arquitectura i els elements artístics del monument". Aquest ha estat el primer parador que s'ha convertit en museu dels set que l'empresa té a Catalunya.

Un total de 25 plafons situats en llocs característics del castell analitza la història del monument. Des dels seus inicis, al segle XI fins a l'actualitat. Els indicadors inclouen nombroses fotografies sobre detalls de l'edifici i s'hi poden observar mapes de l'època, il·lustracions i imatges antigues.

Segons el president de Paradores, el projecte s'ha realitzat després d'una "important" investigació sobre el passat del castell. Per fer el museu, s'ha recopilat, analitzat i sintetitzat "centenars" de pàgines sobre la història del monument. A més, s'ha comptat amb el suport del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu d'Història i el Parc Cultural de Catalunya de Sal. Cadascun dels plafons han estat supervisats per l'historiador i director de l'Arxiu Municipal de Cardona, Andreu Galera.

El president de Paradores considera que el nou museu serà un "reclam turístic de qualitat" que servirà per atraure a un gran nombre de visitants a la ciutat. Per a l'alcalde de Cardona, Josep Maria Sala, la inauguració del parador museu és una "obvietat" que calia fer degut a la "importància patrimonial del lloc". Sala ha recalcat l'esforç que es fa des de la ciutat per conservar tot el seu conjunt històric.

Aquesta aposta cultural s'ha fet, segons el president de Paradores, tenint en compte la importància i l'actual creixement del turisme interior i cultural. Segons Martínez, en aquests moments es comença a recuperar el mercat turístic i es tornen a incrementar les xifres de turistes que visiten les instal·lacions. Tot i així, reconeix que l'alegria encara és "moderada".

Rehabilitació del Castell
L'alcalde de Cardona ha explicat la dificultat que suposa que una part del Castell sigui gestionada per l'Estat espanyol i l'altra, per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, ha afegit que l'Ajuntament sovint ha de fer de "lubricant" entre les relacions dels dos gerents.

Tot i així, l'alcalde ha dit que des de que l'any 2003 es va aprovar el Pla Director de Rehabilitació del Castell de Cardona s'està treballant per recuperar els espais més malmesos. Malgrat tot, es preveu que la rehabilitació del castell sigui un procés "lent".

Arxivat a