Presenten la guia per a cuidadors nouvinguts de persones dependents

La guia Conèixer i Conviure és un recull de recomanacions sobre com interactuar davant les situacions quotidianes més habituals

Redacció
22 d'octubre del 2010
Representants de l'AFOCAT durant la presentació de la guia.
Representants de l'AFOCAT durant la presentació de la guia. | AFOCAT

Representants de l'AFOCAT durant la presentació de la guia. Foto: AFOCAT

L'associació per a la Formació i Ocupació de Catalunya (AFOCAT) va presentar dijous a la tarda al Teatre Kursaal de Manresa la nova guia Conèixer i Conviure, un manual d'atenció domiciliària per a persones dependents, famílies i professionals que en tenen cura. L'acte, presidit per la Regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Activitats i Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, Aida Guillaumet, va comptar amb la presència de la presidenta d'AFOCAT, Magda Català, el cap de zona de Caixa Penedès, Josep Lluís Pardo, i la directora d'AFOCAT, Carme Marco.

Els canvis estructurals de la nostra societat han modificat el model tradicional i familiar de convivència, generant nous rols familiars i socials. Paral·lelament, l'augment de població d'edat avançada i l'increment de població migrant procedent de diferents territoris i amb hàbits culturals molt diferents, han propiciat l'entrada de persones nouvingudes com a cuidadores en domicilis particulars. Aquesta convivència enriquidora també presenta situacions difícils en la relació, sovint per desconeixement de la cultura de l'altra persona i per problemes de comunicació.

La guia Conèixer i Conviure vol ser una eina de suport per a professionals, famílies, persones grans, persones dependents i persones nouvingudes cuidadores, per millorar la convivència i la interrelació en aquest context multicultural d'integració social. El llibre és un recull de recomanacions senzilles i gràfiques estructurades en cinc capítols -alimentació, higiene i mobilització, cures i medicació, tasques a la llar i relació interpersonal- on es presenten algunes de les situacions més típiques entre els cuidadors i les persones dependents. Cada consell està en sis idiomes, català, castellà, anglès, francès, romanès i àrab, i conté una frase dirigida al cuidador i una altra per al cuidador dependent.

La guia, realitzada per AFOCAT, ha estat elaborada per professionals de l'àmbit social i sanitari, per famílies i particulars, per cuidadors nouvinguts i per persones usuàries de serveis socials a domicili. Ha comptat amb la col·laboració del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya (DASC) i amb el suport econòmic de l'Obra Social de Caixa Penedès. S'han editat un total de 20.000 exemplars que es distribuiran en centres i professionals de l'àmbit sociosanitari.