Les energies renovables creixeran al Bages i requeriran més mà d'obra especialitzada

L'estudi del Consell Comarcal identifica una cinquantena d'empreses dedicades al sector, que en l'actualitat donen feina a més de 200 treballadors

Redacció
01 d'octubre del 2010
L'activitat de les empreses de la comarca que treballen amb les energies renovables creixerà els propers anys. Així ho indica un estudi que ha encarregat el Consell Comarcal del Bages, que constata que hi ha una voluntat manifesta de bona part dels empresaris del sector d'augmentar la inversió en I+D, obrir-se a nous mercats, mantenir les plantilles i, un cop superada la crisi, ampliar-les amb mà d'obra especialitzada. Els perfils més demandats són estudiants de cicles formatius de grau mitjà i superior d'electricitat, electromecànica, instal·lacions d'aigua i climatització, així com perfils comercials i estudiants universitaris d'enginyeria i enginyeria tècnica. Amb aquest estudi, el Consell radiografia el sector de les energies renovables al territori i ofereix als insertors laborals i tècnics de promoció econòmica informació sobre l'activitat i les perspectives de les empreses existents, per tal de facilitar el disseny de nous cursos formatius i nous itineraris d'inserció.

Demanda de personal qualificat
L'estudi posa de manifest que les empreses que tenen una activitat relacionada amb les energies renovables demanden personal qualificat i desenvolupen tasques amb un elevat valor afegit. L'informe valora la trajectòria d'algunes empreses amb sistemes innovadors en el camp de les renovables, com els primers seguidors solars tèrmics construïts i comercialitzats per l'empresa Domini Ambiental, els captadors i seguidors solars d'Oliva Torras, o els elements per a aerogeneradors i motoritzacions per a seguidors solars de Pujol Muntalà. També es remarca la manca d'empreses dedicades a la fabricació i ensamblatge de mòduls fotovoltaics, que en l'actualitat s'han d'importar en gran part i que podrien esdevenir una nova línia de negoci. Les dades de l'activitat econòmica generada a partir de les energies renovables s'han obtingut a través d'enquestes enviades a les empreses. S'han identificat una cinquantena d'empreses dedicades al sector de les energies renovables que, en total, donen feina directa a més de 200 treballadors de diferents perfils, majoritàriament mà d'obra especialitzada.

Sector heterogeni
Per sectors, les activitats relacionades amb l'energia solar fotovoltaica han patit un estancament perquè s'estan produint canvis normatius que redueixen les primes per a la producció elèctrica fotovoltaica, un fet que ha provocat que moltes inversions hagin quedat aturades. Tanmateix, aquest és un camp a tenir en compte de cara al futur, sobretot perquè en l'actualitat el subsector ocupa més de la meitat de treballadors vinculats a les energies renovables del Bages.

Pel que fa a l'energia solar tèrmica, la seva instal·lació s'haurà de promoure al parc d'habitatges ja existent per la caiguda al Bages de la construcció de noves promocions on és obligatòria per a l'aigua calenta sanitària. L'encariment de les fonts energètiques convencionals (gas-oil i gas natural) serà un factor que jugarà al seu favor.

En el camp de l'energia eòlica, tot i que l'únic parc en funcionament al Bages es troba a la Serra del Rubió (Castellfollit del Boix), existeixen diverses empreses de fabricació de components per a aerogeneradors. L'estudi apunta que en el futur es podrien construir petites instal·lacions eòliques sense arribar a formar un parc.

Quant a la biomassa d'origen forestal, aquesta es troba en una fase incipient i només s'explota l'1% del potencial energètic dels boscos del Bages. La implantació de calderes de biomassa en edificis públics augmentarà en els propers anys i es podria quintuplicar la potència instal·lada. També requeriria una ampliació de l'activitat d'empreses ja existents, com la cooperativa Productes Forestals Catalunya Central SCCL, que fa una explotació sostenible dels boscos per produir estella com a combustible per a calderes domèstiques i industrials.