Comença el nou grau en iTIC de l'EPSEM

Des de dilluns fins a finals de carrera els alumnes aprendran a integrar l'electrònica, la informàtica i les comunicacions

Redacció
14 de setembre del 2010
576_1284456155IMGP4906
576_1284456155IMGP4906 | epsem

Una de les classes del nou grau d'Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) de l'EPSEM. UPC

Dilluns es va estrenar el nou grau en Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) de l'Escola Politècnica Superior de Manresa (EPSEM) amb un total de 37 matriculats. Els alumnes van fer classe de 8 del matí i fins les 12 del migdia, horari que seguirà el grau. Tot i així, de 12 a 14h els alumnes disposaran, durant tot el curs, de l'aula oberta per tal de poder fer feina i consultar dubtes als professors.

Dijous passat els alumnes van rebre una sessió introductòria on se'ls va presentar el grau. Es tracta d'un grau de 240 crèdits i d'una durada natural de quatre anys. Cada curs acadèmic es divideix en dos quadrimestres de cinc assignatures cadascun, entre aquestes hi ha assignatures de formació bàsica d'informàtica, d'electrònica, de comunicacions, més assignatures de síntesi i optatives.

Durant el primer any els alumnes assistiran a classes de formació bàsica com Matemàtiques i Física -el primer quadrimestre- i Estadística i Tecnologies Complementàries -el segon-, Informàtica durant tot el curs; i també tenen assignatures d'electrònica, com Introducció als Sistemes Digitals i Sistemes Digitals i Teoria dels Circuits, el primer i segon quadrimestre respectivament.

Les assignatures que tenen com a base les comunicacions s'incorporen al pla d'estudis a finals de segon curs amb matèries com Circuits i Sistemes de Radiofreqüència i Sistemes i Senyals.

A més, a partir del segon quadrimestre de tercer, el grau incorpora assignatures de síntesi. Aquestes tenen per objectiu aplicar els coneixements de més d'una àrea a problemes reals i aprendre la part pràctica de l'enginyeria, en són exemples: Sistemes Encastats o Sistemes Electrònics de Control. A partir de tercer curs també hi ha assignatures optatives que els alumnes podran escollir en funció de les seves preferències. Així, per exemple, podran escollir assignatures d'ampliació i/o perfeccionament del perfil iTIC, com Interfícies d'usuari o Microelectrònica; assignatures que serveixen com a complements transversals d'enginyeria, és a dir, assignatures que tenen interès en la formació de tot enginyer o enginyera, sigui de l'àrea que sigui, com Gestió de la qualitat o Anglès empresarial, i assignatures d'enginyeria Industrial que poden complementar la formació iTIC ja que faciliten que un estudiant iTIC que desitgi cursar després enginyeria Industrial estigui en millor disposició per adquirir aquesta doble titulació. Entre aquestes hi ha Química o Expressió gràfica, entre d'altres.

Finalment, durant l'últim any, els alumnes hauran de realitzar un projecte final de carrera aplicant els coneixements que hauran adquirit al llarg del grau.

Així doncs, el nou grau contempla les bases de l'electrònica, la informàtica i les comunicacions, així com de disciplines transversals com l'automàtica amb una visió integradora que emfatitza els elements comuns entre les àrees i atorga una visió àmplia de les TIC. Es tracta de l'únic grau d'aquestes característiques que es fa a l'Estat Espanyol i ha estat impulsat pel Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), que forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Segons el Departament, el nou grau oferirà la formació per esdevenir un enginyer iTIC, figura que està molt demandada i recomanada per la indústria ja que es tracta d'un sector emergent amb poca formació.