L'actuació de FORUM a les Escodines, reconeguda a nivell estatal

El projecte apareix destacat en una publicació sobre bones pràctiques de l'Associació de Promotors Públics de tot l'estat

Redacció
10 de setembre del 2010
L'actuació que l'Ajuntament de Manresa, a través de FORUM, està executant al sector Escodines és una de les obres que s'han inclòs a la publicació “Buenas prácticas de eficiéncia energética en vivienda protegida”, editada per l'Associació de Promotors Públics de Vivenda i Sòl (AVS) de l'Estat. L'actuació d'Escodines inclou dos edificis, amb un total de 96 habitatges, majoritàriament de lloguer protegit, locals comercials i un aparcament subterrani de 223 places.

La publicació de l'AVS recull les 17 experiències més positives i avançades que s'han posat en marxa a l'Estat el darrer any en relació a l'assoliment de graus elevats d'eficiència energètica en l'àmbit de la promoció de l'habitatge protegit i la regeneració urbana. D'aquesta manera la publicació fa un reconeixement explícit als promotors que, com FORUM, han fet un esforç per tirar endavant projectes amb criteris d'estalvi energètic i construcció sostenible, amb sistemes que han de servir d'exemple a altres promotors d'habitatge públic.

En la publicació s'explica en detall l'actuació Escodines que promou FORUM. En concret, es detallen els criteris de sostenibilitat emprats en el disseny de l'actuació, que es poden resumir en:
  • Eficiència energètica:
    • Energia solar per a la producció d'aigua calenta sanitària i calefacció
    • Caldera centralitzada
    • Sobreaïllament i sistema de protecció solar
    • Coberta ventilada i ruptura de ponts tèrmics
    • Sistema de ventilació creuada dels habitatges
    • Preinstal·lació domòtica
    • Coberta ajardinada
  • Estalvi d'aigua:
    • Aprofitament de l'aigua de la pluja per al rec dels jardins comunitaris
    • Reutilització de l'aigua de dutxes i lavabos per a les cisternes d'inodors.
    • Incorporació de mecanismes estalviadors d'aigua en tots els sanitaris.
  • Gestió de residus:
    • Pla de gestió de residus d'obra
    • Adequació d'espais privats i col·lectius de l'edifici per separació dels residus
    • Disseny amb criteris de construcció per facilitar l'aprofitament de residus el dia que s'hagi de desmuntar.
En total, a la publicació apareixen 17 projectes de diversos territoris de l'estat, dels quals 7 són a Catalunya (a Manresa, L'Hospitalet, Barcelona, Sant Cugat, Vilafranca i Sabadell) i els altres a Andalusia, Aragó, Balears, Galícia, Madrid, País Basc i País Valencià.

Un dels projectes en curs més ambiciosos de la ciutat
L'actuació de FORUM a les Escodines és un dels projectes urbanístics en curs més ambiciosos de la ciutat: es tracta de l'actuació de renovació urbana d'un sector que comprèn uns 5.500 m2, on es porta a terme un procés de renovació de l'edificació i d'esponjament i regeneració de l'espai públic, que s'adequa als nous criteris d'ús i mobilitat, i s'està construint un pàrquing subterrani de 223 places, per al qual ja es poden sol·licitar abonaments.

En concret, en aquest indret s'hi estan construint, aplicant-hi criteris de sostenibilitat, dos edificis d'habitatges públics. En total s'estan construint 96 habitatges: 83 seran de protecció oficial de lloguer, 6 de venda concertada i 7 de renda lliure.

La renovació d'aquest sector no té per objectiu tan sols disposar de nova edificació al Nucli Antic, sinó també construir-hi espais públics de qualitat i fer-hi possible nous usos. En concret, aquesta zona del barri de les Escodines podrà gaudir de 3.400 m2 d'espai públic de qualitat pensats especialment per a les persones que hi viuen i per als vianants. Aquest guany es concreta en la renovació completa dels carrers Montserrat i Sant Antoni, la construcció d'una plaça i un carrer nous (la plaça del Salt i un nou accés a la via de Sant Ignasi des del carrer Montserrat), i un nou espai públic, amb zona ajardinada a la via sant Ignasi. El que es vol, en definitiva, és donar nova vida a aquests espais, com un pas més en el camí de revitalització del Nucli Antic.