Sant Fruitós celebra la Diada al Parc Municipal de Sant Benet de Bages

Es farà la caminada al monestir, una botifarrada popular, visites a Món Sant Benet i audició de sardanes

Redacció
09 de setembre del 2010
576_1284045127DSC00990
576_1284045127DSC00990

Imatge de la celebració de la Diada Nacional de 2009. AjSFB

Un any més aquest dissabte, la celebració de la Diada Nacional de Catalunya combinarà a Sant Fruitós la tradicional cerimònia religiosa i l'acte institucional pròpiament dit, com a resultat de la col·laboració entre el Consell Parroquial i l'Ajuntament, a més d'altres entitats com els Geganters i Grallers, la Fundació Caixa Manresa i l'associació Posa't en Marxa.

Els actes començaran a dos quarts de vuit del matí, amb un esmorzar popular a la plaça Alfred Figueras, que inclourà coca i xocolatada. Al cap de mitja hora, a les 8, començarà la tradicional Caminada al Monestir de Sant Benet de Bages, que enguany assoleix la 26a edició. La passejada finalitzarà al voltant de les 9 al Parc Municipal de Sant Benet, que serà el recinte on es portarà a terme el programa de la Diada pròpiament dit. Després de la ballada gegantera, la celebració començarà amb l'acte religiós i patriòtic organitzat pel Consell Parroquial, que inclourà la intervenció de mossèn Amat Berenguer i que finalitzarà amb la interpretació del Virolai. Tot seguit, al voltant de dos quarts de deu, començarà l'acte institucional, que s'iniciarà amb l'enlairament de la bandera i la interpretació simultània del Cant de la Senyera. Després es farà la lectura del manifest de la Diada, que anirà a càrrec de l'alcalde, Josep Rafart. La cerimònia continuarà amb la cantada popular d'Els Segadors i finalitzarà amb la interpretació d'El somni de Sala i Ricardis. L'escenificació –que anirà a càrrec de la colla Geganters i Grallers de Sant Fruitós, amb l'acompanyament d'un enregistrament sonor- rememora el paper del monestir de Sant Benet de Bages com un dels escenaris del naixement de Catalunya.

Posteriorment, a partir de les 10, tindrà lloc al mateix Parc Municipal de Sant Benet la botifarrada popular, amb pa, vi, aigua i cafè, al preu de tres euros per persona. El programa finalitzarà amb una audició i ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell, a partir de dos quarts d'onze.

Simultàniament a la celebració de la Diada –i gràcies a la col·laboració de Fundació Caixa Manresa-, es podran realitzar visites guiades a Món Sant Benet. Per poder-hi participar, caldrà inscriure-s'hi prèviament trucant a l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament (tel. 93 878 80 31). El programa preveu diferents torns de visites per a cadascun dels tres àmbits que integren el conjunt de Món Sant Benet: el monestir medieval, l'espai modernista i la Fundació Alícia. Les persones inscrites caldrà que es presentin deu minuts abans de començar la visita, amb els corresponents tiquets d'inscripció que es distribueixen des de l'Àrea de Cultura.

XXVI Caminada al Monestir de Sant Benet
7:30 h: Concentració a la plaça Alfred Figueras, amb coca i xocolata.
8:00 h: Sortida cap a Sant Benet pel camí paisatgístic.
9:00 h: Arribada al Parc Municipal de Sant Benet.
Ballada dels Gegants de Sant Fruitós
Acte religiós i patriòtic organitzat per la Parròquia.

Acte institucional
9:20 h: Enlairament de la Senyera (Cant de la Senyera)
Lectura del manifest de la Diada, a càrrec de l'alcalde.
Interpretació d'Els Segadors.
Interpretació (veu en off) d'El somni de Sala i Ricardis.

Botifarrada popular
10:00 h: Pa, botifarra, vi, aigua i cafè. Preu: 3,00 €

Visites Món Sant Benet
10:30 i 11:00 h: Visita al monestir medieval
10:30, 10:45 i 11:00 h: Visita a l'espai modernista
10:30 i 12:00 h: Visita a la Fundació Alícia
Informació i reserves: Àrea de Cultura (tel. 93 878 80 31)

Audició i ballada de sardanes
10:30 h: Actuació de la Cobla Lluïsos de Taradell