La collita de blat a la Catalunya Central és la més alta dels últims 20 anys

L'augment de producció ha estat d'un 20%

ACN/Mar Martí
03 de setembre del 2010
576_1283540155507399
576_1283540155507399 | mar martí

Tractors embalant la palla en un camp de cereals prop de Calaf. Mar Martí

La collida de blat d'enguany a la Catalunya Central ha estat "excepcional" tant pel què fa a la quantitat com a la qualitat per les bones condicions climàtiques. Es calcula que la producció de blat és un 20% més elevada que la mitjana dels últims 20 anys. En altres produccions com l'ordi i la colza, la collita "ha estat bona però no tan com el blat", ha dit Josep Puigpelat, president de la Cooperativa de Productors de Calaf i Comarca (Coopac). Puigpelat ha afirmat que en aquesta campanya es poden haver collit "250.000 tones de blat més que en un any normal". Pel que fa als preus els productors també estan contents, ja que en aquests moments l'ordi i el blat es paguen entre 180 i 200 euros la tona.

El president de la Coopac ha explicat a l'ACN que el juny van arrencar amb un preus "molt barats" però que durant el mes de juliol "van començar a recuperar-se" fins arribar als preus actuals. Segons Puigpelat, els preus del cereal els marquen els "mercats internacionals" i "les notícies que han vingut de Rússia sobre les sequeres i els incendis han provocat una por que sembla que no hi haurà tanta quantitat de cereal".

Per a Puigpelat, el mercat rus "és un dels més importants del món" en quan a cereal i per això ha influït de manera important en els preus. Tot i així, el president de la Coopac s'ha mostrat prudent, ja que, segons ha dit, "s'ha de veure com evoluciona els propers mesos perquè els preus poden tornar a baixar".

Des del sector denuncien que no hi ha una política clara que estableixi uns preus mínims que donin seguretat als productors. Segons Puigpelat, en aquests moments el preu mínim "està per sota els 100 euros per tona", un preu "molt baix que no cobreix ni les despeses de producció", ha afegit.

Actualment a Catalunya hi ha més de 350.000 hectàrees de conreu extensiu de cereal, ha explicat Puigpelat, i només a la Catalunya Central hi ha prop de 200.000 hectàrees. Tot i això, la producció de cereal al nostre país "és petita" i és "indiscutible que s'ha d'importar", ha explicat Puigpelat.