Fundació Caixa Manresa mantindrà la independència malgrat la fusió

Dijous al vespre s'inaugura la mostra sobre el fotoperiodista Centelles

ACN/Redacció
25 d'agost del 2010
576_1282752737Centelles2
576_1282752737Centelles2

Vista de la Sala Plana de l'Om amb l'obra fotogràfica d'Agustí Centelles. Pauta

Dins el marc de la fusió de Caixa Manresa, Caixa Catalunya i Caixa Tarragona, la Fundació Caixa Manresa ha volgut explicar aquest dimecres en roda de premsa la nova etapa que encetarà la fundació a partir d'ara. El president de Caixa Manresa, Manel Rosell, ha explicat que la fundació és "absolutament autònoma i totalment independent". Amb la fusió, la nova caixa tindrà tres fundacions sota el seu paraigües: la Fundació Caixa Manresa, la Fundació Caixa Tarragona i la fundació que tindrà el nom de la nova caixa. Aquesta última, ha explicat, serà comuna a totes les caixes. Per tant, segons Rosell, "les altres dues tindran independència d'actuació total".

Rosell ha explicat que el pressupost no canviarà del que la fundació té per aquest 2010. La novetat, doncs, serà que les "possibilitats de col·laboració" seran més nombroses. En aquest sentit, el president de Caixa Manresa ha volgut fer un símil i ha explicat que "si es compra un llibre, i hi ha tres famílies que el poden llegir, doncs molt millor". Una major quantitat de recursos implicarà, segons Rosell, que la col·laboració entre les "fundacions germanes" del projecte, també sigui millor. Tot i això, ha volgut destacar que la Fundació Caixa Manresa és "independent" i que té els seus òrgans de govern independentment dels òrgans de les altres fundacions.

El President de la Fundació Caixa Manresa, Pere Fons, ha explicat que, amb la nova fundació de la nova caixa, l'activitat de l'obra social serà molt més intensa gràcies a aquesta col·laboració. "Això, penso, serà interessant pel territori i pels ciutadans d'aquest territori", ha afegit.

Fons ha volgut assenyalar la gran vocació de territori que té la Fundació Caixa Manresa i ha afegit que la fundació continuarà oferint un servei de recollida de totes les iniciatives ciutadanes que vulguin utilitzar aquests espais per les seves activitats. Per tant, "no deixem de fer res, sinó que el que fem és ampliar"; i, en aquest sentit, Fons ha afegit que la fundació pretén "contribuir a donar vida i animar la vida cultural de la ciutat o del territori".

Una col·lecció "essencial" de Centelles
Pel que fa a la mostra que s'inaugura demà, Pere Fons ha explicat que és una selecció de les imatges essencials d'Agustí Centelles, un fotògraf que va modernitzar el fotoperiodisme i va ser absolutament innovador pel que fa, per exemple, als enquadraments de les fotografies. Fons ha recordat que Centelles és conegut sobretot per les seves imatges de la Guerra Civil, però "no és només fotògraf de guerra". En aquest sentit, a la mostra també s'exposen imatges d'esport, personatges, vida social, etc.

L'historiador Joaquim Aloy, de l'Associació Memòria i Història de Manresa, ha explicat les activitats que es durant a terme en el marc de l'exposició: les conferències de la professora Teresa Ferré, el 14 de setembre; i de la fotoperiodista Sandra Balcells, el 28 de setembre; l'espectacle infantil "La maleta de l'Agustí", el 9 d'octubre; i la taula rodona "El futur dels fons fotogràfics després del cas Centelles", el 13 d'octubre.