Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa valora positivament la publicació dels tests d'estrès

Redacció
23 de juliol del 2010
Els resultats dels test d’estrès publicats aquesta tarda pel Comitè de Supervisors Bancaris Europeus, i donats a conèixer pel Banc d'Espanya, confirmen que les entitats financeres espanyoles analitzades, entre elles Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, superen els nivells d'exigència plantejats en els escenaris centrals sobre l'evolució més probable de les variables econòmiques i financeres els anys vinents.

Els test fets públics plantegen, així mateix, un escenari de màxim estrès sota la hipòtesi teòrica d'una evolució molt desfavorable de la situació econòmica en un futur. En aquest escenari extrem, definit com de molt baixa probabilitat, Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, essent avaluada com a projecte viable pel Banc d'Espanya, requeriria, al costat d'altres entitats, ampliar la seva base de capital per continuar mantenint un nivell elevat de solvència. Això si aquestes circumstàncies adverses finalment es produïssin.

Aquesta possibilitat d'ampliar la capitalització d'entitats financeres, si fos necessari, és justament la que preveu el nou Decret llei 11/2010, de 9 de juliol, d'òrgans de govern i altres aspectes del règim jurídic de les caixes d'estalvis. L'objecte d'aquesta mesura és, per tant, que les entitats que, com Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, hagin definit un programa de viabilitat de futur sòlid, segons l'opinió de l'autoritat supervisora, i que compten amb un equip directiu de solvència contrastada per portar-ho a terme, tinguin garantit l'accés als recursos de capital necessaris per situar-les en un nivell elevat de solvència. Tot això no només en el cas que es compleixin les hipòtesis més raonables d'evolució de l'economia sinó, fins i tot, davant escenaris moltíssim més adversos.

La nova entitat catalana ha valorat positivament la realització i publicació de les proves d'estrès, així com les potencials mesures addicionals de capitalització anunciades com a conseqüència de les mateixes. La base d'aquesta valoració és la ratificació inequívoca de la solidesa del sistema financer espanyol, en general, i del nou projecte de Caixa d'Estalvis Catalunya, Tarragona i Manresa, en particular, fins i tot en el cas que es produïssin unes circumstàncies extremadament adverses en el context econòmic general.

El Director General de Caixa d'Estalvis Catalunya Tarragona i Manresa, Adolf Todó, ha declarat que "els resultats dels test d'estrès i les eventuals mesures que es puguin derivar dels mateixos aporten una major solidesa al projecte de futur de la nova entitat, al posar a disposició del mateix els recursos de capital necessaris davant un eventual greu deteriorament de les condicions econòmiques actuals". Així mateix, Todó ha recordat que, des del moment que es va fer càrrec, fa més de dos anys, de la direcció general de Caixa Catalunya, s'han impulsat tot un conjunt d'iniciatives i decisions de gestió orientades a resituar l'entitat davant els reptes que plantejaven les noves circumstàncies adverses conseqüència de la crisi financera i econòmica. Procés que va culminar recentment amb la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa a través d'una integració que ha estat qualificada de modèlica pel rigor en la seva concepció, per la nitidesa en els seus objectius i per l'agilitat en la seva execució. Fusió que comporta un pla de viabilitat analitzat exhaustivament per l'autoritat supervisora i que ha estat mereixedor de la seva aprovació.

En aquest context, la nova entitat va iniciar la seva singladura el passat 1 de juliol i immediatament va posar en marxa tota la planificació prevista en el procés d'integració per assolir el seu objectiu de ser una entitat de referència al mercat des de la perspectiva de servei al client i de convertir-se en una caixa cada vegada més sòlida financerament, més dinàmica comercialment i més útil socialment.