La promoció per a gent gran de FORUM i Residència Montblanc supera la meitat de les obres

A la tardor culminaran les obres a l'edifici del carrer Remei de Dalt, on s'edifiquen 12 habitatges per a gent gran

Redacció
20 de juliol del 2010
La propera tardor culminaran les obres a l'edifici del carrer Remei de Dalt, on s'edifiquen 12 habitatges per a gent gran que podran accedir als serveis de la residència Montblanc, pel fet que totes dues finques són veïnes

Les obres a l'edifici de 12 habitatges per a gent gran al carrer Remei de Dalt, que promou FORUM, ja han superat l'equador i és previst que la propera tardor s'hagin acabat.

Un cop finalitzades les obres es farà una jornada de portes obertes, per tal que els possibles interessats puguin visitar els habitatges. El proper hivern és previst que es faci l'adjudicació.

El projecte, que ha estat redactat per l'equip d'arquitectes format per Jordi Perarnau i Mònica Pozo, consta d'un edifici plurifamiliar, on es plantegen 12 habitatges de lloguer per a gent gran. La superfície total construïda de l'edifici és de 808 m2.

La parcel·la llinda per la part posterior amb la residència Montblanc. Les persones que visquin en aquest edifici podran gaudir també de serveis de la pròpia residència. El projecte sorgeix del conveni de permuta que van signar FORUM i la Residència Montblanc, segons el qual aquesta institució cedia el solar situat al carrer Remei de Dalt 19, just a la part posterior de la residència, i FORUM assumia les despeses de promoció i edificació al solar d'un edifici d'habitatges de protecció oficial en règim de lloguer per a persones de més de 65 anys. L'edifici resultant conté 12 habitatges i un local en planta baixa, la titularitat del qual serà de la residència Montblanc, en virtut de l'acord de permuta. El pacte també estableix que les persones que accedeixin a aquests habitatges podran gaudir de serveis de la residència, malgrat no ser-ne usuaris permanents.

Un edifici adequat per a les persones grans
L'edifici reuneix característiques especials que el fan més adequat per a majors de 65 anys. Hi ha espais i serveis per ser utilitzats de forma comunitària, tals com la bugaderia, una petita sala polivalent, terrasses a planta coberta i un jardí a planta baixa, de manera que es potenciï la socialització dels usuaris. L'interior dels habitatges, d'entre 35 i 40 m2 i amb un sol dormitori, també ha estat pensat especialment per que els avis tinguin un fàcil accés a tots els àmbits, cobrint però totes les seves necessitats. Disposen d'un únic espai de cuina, sala-menjador i habitació, i separadament d'un vestidor, bany i local de safareig.

D'altres experiències al Barri Antic de Manresa
L'equip d'arquitectes responsable d'aquest projecte ja ha treballat en altres ocasions a Manresa. A la Plaça del Carme va fer un petit edifici plurifamiliar que tenia la peculiaritat de deixar un pas en planta baixa que connectava la plaça amb l'espai públic d'estada interior. La façana d'aquest edifici té una composició estàtica, amb predominança evident del buit vertical. Es van utilitzar materials de façana tradicional, tot i que ja es van incorporar alguns elements de disseny que s'han mantingut en projectes posteriors, com la barana de vidre per protecció de balconeres, subjecte amb perfileria lateral d'acer inoxidable, però sense perfileria superior. També es va incorporar els perfils metàl·lics de separació amb les finques veïnes. Aquests dos elements al projecte del carrer del Remei també s'han mantingut. Al carrer Barreres es va construir un edifici plurifamiliar, la composició també era estàtica amb predominança de buits verticals, però ja es va introduir el revestiment exterior, en part, amb panells de resines sintètiques. Al concurs d'edifici plurifamiliar a una finca de la plaça de Sant Ignasi, també convocat per FORUM SA, aquest equip d'arquitectes va fer una proposta que sorgia i resumia les experiències anteriors, unes façanes amb predominança de buits verticals però molt més dinàmica. També s'utilitzaven panells de resines sintètiques. La composició d'aquestes façanes era fixa. L'edifici del carrer del Remei resumeix totes les intencions abans explicades, però introdueix un element per nosaltres important, la mobilitat de la composició de les façanes.

Dades urbanístiques i programa funcional
  • Superfície del solar: 287 m2
  • Edificabilitat: 827 m2 de sostre
  • Planta baixa: Propietat de la Residència Montblanc: local de 115 m2 útils.
  • Plantes pis: Propietat de FORUM: 12 habitatges de protecció oficial (HPO) en règim de lloguer, amb destí a gent gran. Són habitatges d'entre 35 i 40 m2 útils, amb un sol dormitori.