El camí ral que creuarà la C-37 és una Via Romana

Meandre demanarà que l'1% del PEM per a despeses d'acció cultural es destini a l'estudi, restauració i desterrament d'aquesta Via al terme de Manresa

Redacció
14 de juliol del 2010
576_1279119059Via_romana_It_Nat_i_Mod_2_red10
576_1279119059Via_romana_It_Nat_i_Mod_2_red10

Aspecte de la Via Romana que anava de Vic a Prats del Rei passant per Manresa. Jaume Torras

Malgrat que oficialment ni Meandre ni, fins a hores d'ara, tampoc l'Ajuntament de Manresa no han pogut accedir a l'informe arqueològic entregat al Departament de Cultura de la Generalitat, fonts ben informades sostenen que l'informe "conclou que el camí ral força ben conservat que es pot seguir entre el bosc de Cal Cuques i la Morera és definitivament una Via Romana". Es tracta d'una via secundaria que anava des de Vic a Manresa i seguia fins a Calaf i Prats de Rei.

Aquest fet implica que l'empresa constructora de la nova carretera C-37, hagi de tenir una cura especial a l'indret en el que aquest element del patrimoni cultural creua amb les obres de construcció de la nova carretera. Aquesta via romana coincideix en el llarg d'uns 1000 metres de l'Itinerari de Natura i Modernisme a l'entorn de la riera de Rajadell, recentment publicat.

Ja l'any 2007, Meandre va fer una petició oficial a l'Ajuntament de Manresa rei vindicant que l'1% del PEM del projecte de Millora General-Nova carretera C-37 - Igualada - Manresa - Sant Salvador de Guardiola - Enllaç amb la C-25, s'invertís en l'execució i promoció dels itineraris verds del rodal de Manresa i, en especial, en els itineraris de l'entorn del Suanya i Riera de Rajadell, que quedarien especialment afectats. Aquesta reivindicació es fonamentava en el fet que l'execució de la carretera C-37 generaria un important impacte sobre part de l'espai de la riera de Rajadell.

Per altra banda, a la pàgina 197 de l'estudi d'impacte ambiental, a l'apartat de Mesures correctores addicionals de l'estudi d'impacte ambiental es diu expressament que "en base al que estableix el Decret 111/1986 es preveu una partida alçada de l'1% del PEM destinat a despeses d'acció cultural".

Així, segons creu Meandre, la conclusió de l'estudi arqueològic "ens posa en safata" proposar de nou a l'Ajuntament de Manresa que demani que aquest 1 % es destini concretament a "l'estudi, restauració i desterrament d'aquesta via romana en el terme de Manresa".

Per altra banda, i donat l'elevat cost de la nova infraestructura, des de Meandre es considera convenient afegir una més de les seves reivindicacions: l'adequació o un nou traçat per a caminants i bicicletes des del Congost fins als Plans de la Torre Lluvià, que és l'entrada natural a tots els recorreguts de l'entorn de la Riera de Rajadell. Actualment aquesta interconnexió es fa pel camí Vell de Rajadell molt transitat i amb un evident perill per als vianants.

Al respecte, Meandre recorda que hi ha un antecedent molt recent en les obres dels túnels de Bracons on una part del 1% cultural va revertir en la restauració i desterrament de la via romana Vic – Olot amb un resultat del tot positiu.