L'ANECA aprova el nou Grau en Sistemes TIC de l'EPSEM

Després de diversos entrebancs el nou grau en iTIC es podrà començar a impartir a partir del setembre a l'EPSEM

Redacció
29 de juny del 2010
576_1277811768DSC07651
576_1277811768DSC07651

El Grau en Sistemes TIC de l'ESPEM ja està aprovat per l'ANECA. UPC

Aquesta setmana, justament ahir al migdia, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) ha rebut l'aprovació de l'ANECA per a poder realitzar el nou grau en Sistemes TIC (iTIC) que la universitat començarà a impartir el proper curs, concretament al mes de setembre. Després de varis estira i arronsa entre l'EPSEM i l'ANECA, formada per professors qualificats i especialitzats de totes les universitats espanyoles, l'ANECA ha aprovat i verificat la viabilitat del grau. Aquest és un pas necessari que certifica la qualitat del grau per tal que aquest pugui impartir-se.

El Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'EPSEM ha estat el departament que ha impulsat la creació del grau. Anteriorment a l'aprovació de l'ANECA, el DiPSE va fer arribar la idea del grau a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de la qual forma part l'EPSEM, per tal que acceptessin la idea. Segons la directora del departament, Rosa Argelaguet, aquest ha estat el pas més dificultós ja que al rector li va costar entendre la idea del grau i no va ser fins el desembre del 2009, després de 3 anys de que sorgís la idea del grau, quan es va aconseguir convèncer a la universitat de la viabilitat del grau. A partir d'aquí la proposta es va enviar a la Generalitat que en poc més d'un mes va estar-hi d'acord i properament al Consejo de Universidades que, amb l'aprovació de l'ANECA, inscriurà al registre de graus oficials el Grau en Sistemes TIC i el pla passarà a ser oficial de ple dret.

Fins ara la Generalitat, a esperes que l'ANECA verifiqués el grau, havia posat a disposició dels futurs estudiants una via extraordinària de preinscripció al grau a vistes que possiblement al setembre es pogués començar a impartir i així tenir matriculats. Del 28 de juny al 5 de juliol els interessats s'han de preinscriure a l'Enginyeria d'Electrònica Industrial i Automàtica de l'EPSEM i enviar un correu a [email protected] per dir que en realitat volen matricular-se a l'iTIC. Segons Argelaguet això farà que "la gent que s'hagi matriculat no sigui significativa de l'èxit del grau" ja que els futurs alumnes no s'han pogut matricular directament i això pot haver creat desconfiança, però agraeix la confiança dels que s'han preinscrit, que ja són una vintena. Gràcies a que s'ha aprovat el grau, els alumnes que vulguin preinscriue's al setembre, ja que el grau ja sortirà en la llista de preinscripcions.

Per tal que l'ANECA pogués verificar el grau, la universitat ha hagut de fer informes sobre el total de professors que impartiran classes, el contingut de cada assignatura, la raó de ser del grau i especificar de quines instal·lacions disposaran, entre molts altres aspectes. "S'han acabat escrivint informes de 200 pàgines" remarca Argelaguet. Aquest mes de juliol s'acabarà de dissenyar el programa de col·laboració entre universitatempresa perquè les empreses puguin participar en la proposta de continguts formatius. I al setembre ja estarà tot apunt per començar les classes.

La idea del grau neix el 5 de juliol de 2007 de la voluntat d'integrar els coneixements d'informàtica, electrònica i comunicació (TIC) ja que es tracta d'un sector emergent on es troba a faltar la figura de l'enginyer iTIC, recomanada i demandada per la indústria.

Així doncs, el nou grau en iTIC és un títol oficial de l'UPC que s'impartirà a l'EPSEM i que cobrirà els buits existents en aquesta formació. A més, a partir del 2014, la indústria podrà començar a integrar al seu teixit productiu gràcies a la primera promoció de titulats en l'enginyeria iTIC. Es tracta de l'únic grau que integra informàtica, electrònica i comunicació a nivell d'Espanya.