Sessió a Althaia centrada en la donació i trasplantaments d'òrgans

Durant la jornada, la setantena de professionals que hi han participat han aprofundit en el coneixement de la donació i trasplantaments

Redacció
23 de juny del 2010
576_1277307916foto_trasplantaments
576_1277307916foto_trasplantaments

Uns setanta professionals han participat a la sessió sobre trasplantaments d'òrgans. Catpress

Aquest dimarts a la tarda Althaia ha celebrat, a la Sala d'actes del Centre Hospitalari, una sessió formativa sobre trasplantaments. La jornada ha constat de dues parts, una dedicada a la donació i trasplantaments de teixits i la segona centrada en els òrgans sòlids. La setantena de professionals que hi ha assistit han pogut escoltar el testimoni de diferents persones que han viscut en pròpia pell o de molt a prop la donació o recepció d'un òrgan. Tots ells han explicat la seva experiència que, en tots els casos, ha estat protagonitzada per la solidaritat i la generositat.
 
La sessió ha començat amb la presentació dels circuits de la donació de teixits a Althaia, a càrrec de la infermera de l'UCI, Verònica Segura. Per conèixer la utilització posterior d'aquests teixits ha pres la paraula Aurora Navarro, del Banc de Sang i Teixits,. Seguidament, el Ramon Serra, metge del Servei de Traumatologia, ha mostrat exemples pràctics sobre la implantació de teixit osteotendinós, uns empelts que en molts casos estalvien reintervencions, milloren el pronòstic i salven amputacions.
 
Durant aquesta primera part, la Cap clínic del Servei de Ginecologia-obstetrícia, Anna Martí, ha presentat el programa de donació de sang de cordó umbilical, que a Althaia funciona des del 2007, destacant la importància de garantir la qualitat de la donació ja que és fonamental per a la posterior utilització. A continuació, Albert Altés, Cap del Servei d'Hematologia, ha estat l'encarregat de concretar les indicacions dels trasplantaments de les cèl·lules de cordó, les avantatges i els inconvenients. Per acabar aquest bloc, que ha servit per reivindicar la importància de la donació de teixits per salvar vides i millorar la qualitat de vida dels pacients, la metgessa del Servei d'Oftalmologia, Núria Planas, ha parlat sobre el trasplantament de còrnia.
 
Les ponències s'han reprès amb la intervenció de Josep M. Alcoverro, coordinador de Trasplantaments d'Althaia, que ha exposat el procés de la donació d'òrgans sòlids. La nefròloga, Núria Garra, ha explicat els beneficisde la recepció d'un ronyó i el procés d'espera que viu el malalt fins a poder-lo rebre.
 
Després d'aquesta part més tècnica, els participants han pogut conèixer un seguit d'experiències en primera persona. S'han presentat quatre vivències per mostrar diferents punts de vista sobre una mateixa realitat. En la taula rodona hi han participat dos malalts que han rebut el trasplantament d'òrgans i també, l'altra cara de la moneda, una persona que va donar un òrgan perquè un familiar pogués seguir vivint sense perdre qualitat de vida, i el familiar d'un donant.