La programació del servei de bus urbà d'agost s'avança a juliol

La modificació del servei de bus del mes de maig frena la tendència a la baixa de l'ús

Redacció
18 de juny del 2010
A partir del mes del proper 1 de juliol, entrarà en funcionament un nou ajustament del servei de bus urbà. Es tracta de l'ampliació de les freqüències del mes d'agost al mes de juliol.

Concretament, en les línies de la Balconada i la Parada, els serveis que durant els mesos que no són d'estiu tenen un freqüència de cada 15 minuts, durant els mesos de juliol i agost tindran una freqüència de 20 minuts. La línia de la Balconada mantindrà els 15 minuts en les hores punta del migdia.

Pel que fa a la línia de la Font – Valldaura, la freqüència passa de 20 minuts a 40 minuts, comença més tard i es fa una aturada de dues hores al migdia.

En el cas de la línia de Sant Pau – Viladordis, es manté la freqüència de 60 minuts però també comença més tard i també hi ha l'aturada del migdia.

Amb aquest nou ajust, el servei de bus urbà compleix amb la reducció de despesa necessària per reduir el dèficit municipal i, al mateix temps, limita la reducció dels serveis al període estival. D'aquesta manera, es garantir el funcionament normalitzat del bus urbà durant el resta de mesos, amb l'increment d'eficiència que es va produir el mes de maig.

Valoració de la remodelació del mes de maig
El 2009 es va produir una baixada general de viatgers en tot el transport públic de forma generalitzada com a conseqüència de la crisi econòmica i una davallada en la mobilitat obligada. Així l'any 2009 hi va haver una baixada d'usuaris del transport públic urbà del 5,2 %. Això ha fet replantejar el servei ofert de forma que es racionalitzi ampliant servei en aquells moments que més es pugui necessitar i reduint-lo quan no s'adapta a la demanda.

Després de mesos d'un descens lent, però continuat, els darrers dos mesos el transport públic urbà ha donat la volta a aquesta tendència produint-se un increment de viatgers d'un 0,2% el mes de maig de 2010, respecte el mateix mes de l'any anterior. Són dades positives relativament dins el context que portem un acumulat de 1.5% de baixada de viatgers respecte l'any anterior. El mes de maig el bus urbà ha transportat 7.178 viatgers diaris en dia feiner.
  • L1 i la L2 baixen un 5.3% i un 4% acumulat respecte l'any anterior. (durant el mes de maig han portat una mitjana de 2.008 viatgers/dia i 1.726 v/dia, respectivament)
  • L3 puja un 5.7% respecte l'any anterior ( Durant el mes de maig ha portat una mitjana de 482 v/dia)
  • L4 baixa un 6.4% respecte l'any anterior. Però porta els dos darrers mesos pujant (0.3% i 0.5%). (Durant el mes de maig ha portat una mitjana de 588 v/dia)
  • L5 puja un 3.9% respecte l'any anterior. (Durant el mes de maig ha portat una mitjana de 178 al dia)
  • L8 feiners: Tot l'any pujant viatgers. Puja un 3.9% respecte l'any anterior. (Durant el mes de maig ha portat una mitjana de 2.196 v/dia)
  • Serveis festius (L6-L7-L8): pujant els darrers tres mesos, un acumulat del 0.7% (Durant el mes de maig ha portat una mitjana de 1.319 v/dia)
Canvis del mes de maig
Recordem que els canvis del mes de maig van consistir en incrementar el servei en els moments en què hi ha més utilització i reduint els serveis menys utilitzat.

L'any 2009 hi va haver una baixada d'usuaris del transport públic urbà del 5,2 %. Això ha fet replantejar el servei ofert de forma que es racionalitzi ampliant servei en aquells moments que més es pugui necessitar i reduint-lo quan no s'adapta a la demanda.

Un dels moments en què la demanda de bus urbà quasi satura l'oferta són els dissabtes en hores punta. Per aquest motiu, s'incrementen els vehicles en la línia 1 de les 11 del matí a les 2 de la tarda i de les 4 de la tarda a les 9 del vespre. La freqüència passa de ser de cada 20 minuts a cada 15.

En canvi, els serveis menys utilitzats es realitzen a partir de les 9 del vespre i els feiners d'agost.

Per aquest motiu, es van reduir la freqüència de les línies 1 i 2 i 8 , a partir de les 9 del vespre, però mantenint sempre la última sortida de bus. La freqüència passa de ser de 15 minuts a 20 a les línies 1 i 2 i de 20 a 25 minuts a la perimetral, en que la darrera sortida serà igualment, a les 11:40.

L'actual programació de sortides busca la coincidència horària a la parada d'Àngel Guimerà per promoure els trasbordaments i manté la coordinació d'horaris amb el servei de tren de RENFE.

En la línia 3, de la Mión, el primer bus dels dissabtes, en comptes de sortir a 2/4 de 8 del matí, sort a 2/4 de 10 i es va reduir la freqüència al migdia. Funciona cada mitja hora de 2/4 de 10 del matí a les 2 del migdia i de 2/4 de 4 de la tarda a 2/4 de 10 de la nit.

En la línia 4, Font, el primer bus dels dissabtes, en comptes de sortir a les 7 del matí, sort a les 8:40 i es va reduir la freqüència al migdia. Funciona cada 40 minuts, de les 8:40 a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 10 de la nit.

En la línia 5, de Sant Pau – Viladordis, els dissabtes, en comptes de sortir a les 7 del matí, sorti a les 9 i es va reduir la freqüència al migdia. Funciona cada hora, de les 9 a les 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 9 del vespre.

Els feiners d'agost en les línies 1, 2, 4 i 5 es fa el mateix servei que dissabtes.

Cal recordar que també es va canviar els punts de venda de les targes multiviatges. A partir del mateix 1 de maig, els nous establiments venedors de targes són:
  • Dolors Estació d'Autobusos. Sant Antoni Mª Claret
  • Estanc Arpa. Alcalde Armengou, 13
  • Estanc Mª Teresa Reguant. Barcelona, 54
  • Estanc La Font. St.Cristòfol, 39
  • Llibreria Arroniz. Avda.Bases 31-33
  • Estanc Loreto Oliver. Bloc, 10 La Parada (C/ Lluis Millet)
  • Estanc Joan Prat. Cra.Pont Vilomara, 106
  • Piscina Municipal. Vidal i Barraquer 1
  • Estanc Pedro Gimenez. St.Maurici, 39
  • Quiosc Ampans. Hospital St.Joan de Déu
  • Quiosc Ampans. Centre Hospitalari
  • Quiosc-Cafetería Totem. Primer de Maig,local 5
  • Herboristería Maurice Messegué. Angel Guimerà, 15
  • Caramel's. Pompeu Fabra, 2 Galeries Caixa
  • Manresa Bus. C/ Artés, 15. Polígon Industrial Els

Amb aquest canvi s'amplia el nombre de punts de distribució i l'horari de venda de títols T-10 i T-mes. S'ha passat de 14 oficines de Caixa de Manresa a 17 establiments. Fins ara, l'horari disponible era els matins de dilluns a divendres i les tardes de dijous. Els nous establiments, obren de dilluns a divendres, matí i tarda i els dissabtes al matí. Alguns d'elles també obre els dissabte a la tarda i fins i tot els diumenges al matí.