La Generalitat beneeix la fusió

La fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa supera la validació per part de la Generalitat del procés que ara seguiran altres entitats

Redacció
15 de juny del 2010
576_1276622790Foto_2
576_1276622790Foto_2
Els 3 presidents: Rosell, Ferraté i Serra. CM
Les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa han rebut l'aprovació de la Generalitat de Catalunya al seu procés d'integració que es va iniciar el passat 13 d'octubre. Conjuntament amb aquesta autorització, la Generalitat aprova també els estatuts i el reglament de la que serà la nova caixa.

Amb aquest darrer esdeveniment, culmina el procés de fusió segons el calendari previst en els acords i el Pla d'Integració inicial aprovat per les tres entitats; i la nova Caixa de Catalunya Tarragona Manresa començarà a operar l'1 de juliol. Aquesta operació es confirma com la primera gran fusió de caixes que es materialitza a l'Estat espanyol, complint els requeriments formals del Banc d'Espanya, el FROB, la Comissió Europea i la Generalitat. A partir d'aquesta fusió altres entitats seguiran el procés iniciat per les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa.

La nova entitat serà la quarta caixa d'estalvis per volum d'actius consolidats (81.020 milions d'euros) crèdits a clients (62.088 milions), recursos de clients gestionats (70.009 milions) i comptarà amb una xarxa de 1.215 oficines i 8.000 empleats.

Anticipant-se a les noves situacions i moviments que s'estan produint en el sistema financer, les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa van prendre la iniciativa d'integració que, posteriorment, estan seguint també la major part de les caixes d'estalvis. Aquesta fusió permet crear una nova entitat molt sòlida per la complementarietat de les tres entitats, la millora de la capitalització mitjançant el FROB, la racionalització i les sinèrgies derivades del Pla d'Integració. La nova entitat disposarà d'alts nivells d'eficiència, solvència i productivitat.

La nova Caixa de Catalunya Tarragona Manresa neix amb l'objectiu estratègic de consolidar-se com una de les entitats líders en banca minorista mantenint la proximitat i la qualitat de servei al client com els seus trets d'identitat. La integració de les tres entitats facilitarà fer una oferta més rica i competitiva mitjançant productes financers de major valor afegit, que responguin de manera innovadora a les necessitats financeres dels seus clients, principalment famílies i pimes. La integració de les tres xarxes comercials donarà lloc a oficines de major dimensió i millor preparades per afrontar les noves necessitats financeres amb possibilitat de prestar serveis especialitzats a clients de banca privada i empreses.

El Pla d'Integració es desenvolupa meticulosament
Des de que es va acordar l'elaboració del Pla d'Integració per part de les tres caixes i de la seva aprovació posterior, les entitats han treballat en la concreció del projecte de forma coordinada gràcies a la visió compartida del negoci, identificant sinèrgies, millors pràctiques i planificant la fusió.

Aquests treballs han permès començar a oferir productes de forma conjunta just després de les Assemblees Generals del 17 de maig en les que les 3 entitats van aprovar la fusió. D'aquesta forma s'han comercialitzat amb èxit diversos dipòsits, ofertes d'abonaments per la domiciliació de rebuts i avantatges globals per a la captació de nòmines. La nova entitat resultant de la fusió preveu ampliar i integrar l'oferta de serveis a partir de l'1 de juliol.

Cal afegir també que la nova Caixa de Catalunya Tarragona Manresa ja disposa d'un equip directiu de màxima professionalitat i cohesió que vertebrarà la gestió de la nova caixa sota la Direcció General d'Adolf Todó. S'ha establert una sòlida estructura comercial amb 10 Direccions Territorials per donar servei als més de 2.100.000 clients vinculats, amb un enfocament de gestió personalitzada.

El Pla d'Integració s'està desenvolupant de forma escrupolosa tant per l'acompliment de tots els requeriments formals i legals de cadascun dels passos, com per la realització de les tasques internes necessàries per a disposar d'una única entitat plenament operativa el dia 1 de juliol (acord laboral, equip directiu, desenvolupament de productes, integració informàtica...).

Les fites del procés d'integració
El 13 d'octubre de 2009 els Consells d'Administració de les tres entitats van aprovar l'elaboració d'un Protocol de Fusió i d'un Pla d'Integració, i es van iniciar les converses amb les autoritats competents. Posteriorment, els Consells d'Administració celebrats el 4 de desembre van aprovar el Protocol de Fusió presentat i el van sotmetre a l'aprovació del Banc d'Espanya, supervisor de tot el procés.

El 28 de gener de 2010 la Comissió Europea va validar el règim de recapitalització del sector financer espanyol destinat a potenciar la solvència i la fortalesa de les entitats de crèdit, que s'ha d'estructurar a través del FROB.

El 12 de març de 2010 les direccions de totes tres caixes van signar el Pacte Laboral per a la integració, amb el 100% d'adhesió dels representants dels treballadors i van establir el pla d'acció per al desenvolupament d'aquest acord.

El 25 de març de 2010 el Banc d'Espanya va aprovar la integració de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, donat que compleix amb els criteris de solidesa i racionalitat econòmica exigits a aquests tipus d'operacions. Així mateix, es va obtenir també l'aprovació del mateix FROB i del Ministeri d'Economia, que va autoritzar l'adquisició de les participacions preferents per part del FROB. Paral·lelament, el Banc d'Espanya va comunicar la seva aprovació de la Fusió a la Comissió Europea.

El 17 de maig de 2010 les Assemblees Generals de les tres caixes van aprovar la Fusió i van ratificar el nomenament d'Adolf Todó com a Director General de la nova caixa, seguint els acords de fusió. En aquesta mateixa Assemblea, Narcís Serra és nomenat president de la nova entitat durant el procés transitori.

L'endemà mateix, 18 de maig, es va iniciar la comercialització conjunta de productes d'estalvi, amb el llançament del primer dipòsit comú, el Dipòsit Vitamina, que des d'aleshores ha captat més de 140 milions d'euros de recursos de clients, al que han seguit noves ofertes conjuntes.

Dos dies després de l'Assemblea, es va nomenar l'equip directiu, sota criteris de màxima capacitació professional, que constitueix l'eix vertebrador de la gestió de la nova caixa.