«Música i romànic» porta A Chantar a Sant Pere de Castellfollit

El concert de música medieval catalana tancarà, aquest dissabte, el cicle de la present temporada

Redacció
15 de juny del 2010
576_1276598305Estany_Joan_Lluc_Laura_
576_1276598305Estany_Joan_Lluc_Laura_

A Chantar en una imatge d'arxiu. AARB

Quin so produirien els instruments que apareixen als capitells romànics? Quin era el paisatge sonor dels palaus, castells i esglésies rurals de la Catalunya comtal? Què cantaven els peregrins medievals o els joglars que amenitzaven les festes?

A Chantar fa reviure de nou la banda sonora de la Catalunya medieval. Combinant la investigació històrica i la divulgació del patrimoni, Joan Miró, Maria de Lluc Coli i Laura de Castellet presenten la música instrumental i cantada entre els segles XII i XV: la lírica dels trobadors, cants i danses per als peregrins montserratins, la devoció popular de les Cantigas de Santa María o el Cant de la Sibil·la que des de fa mil anys encara ressonen entre les parets del nostre patrimoni. Un tast d'història viva.

Laura de Castellet: cant, viola de tres cordes.
Maria de Lluc Coli: viola de mà, xeremia, percussions.
Joan Miró: flautes, samfoina, cornamusa (bot aranès)

L'espai
El darrer concert del cicle tindrà lloc a Sant Pere de Castellfollit, que és una església romànica situada als afores del municipi de Castellfollit del Boix, al Bages.

Construïda a mitjans del segle XI, fou restaurada l'any 1988 després de successives reformes dels segles XIII, XVI i el 1633. Conserva l'ornamentació típica del primer romànic i una creu processional del segle XI. El temple, la rectoria i el cementiri s'alcen solitaris a l'esplanada superior del turó de Sant Pere, un indret privilegiat, des d'on hi ha una panoràmica excel·lent del massís de Montserrat. La visita guiada anirà a càrrec de Jaume Moya (arquitecte).