Activada l'alerta per risc d'inundacions a la conca del Cardener

La major part del país pendent de les tempestes d'aquest dilluns a la tarda

ACN
14 de juny del 2010
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) davant la previsió de fortes tempestes a partir d'aquest dilluns a migdia a la major part de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els xàfecs poden acumular més de 30 litres per metre quadrat en menys de 20 minuts i anar acompanyats de calamarsa. Les comarques on les tempestes seran molt probables seran les del Pirineu i Pre-pirineu oriental (Berguedà, Garrotxa, Osona i Ripollès). Paral·lelament, el SMC també recorda que alguns municipis catalans es podrien veure afectats per les maniobres de desembassament d'alguns pantans.

El Servei Meteorològic de Catalunya calcula que entre les dues de la tarda i les vuit del vespre d'aquest dilluns és molt probable (més del 70%) que hi hagi tempestes intenses (amb quantitats de pluja superiors als 30 litres en 20 minuts) en algunes comarques del Pirineu i Pre-pirineu oriental: Berguedà, Garrotxa, Osona i Ripollès, bàsicament. Les tempestes seran probables (entre el 30 i el 70%) a diverses comarques del centre i nord del país: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Cerdanya, Conca de Barberà, Gironès, Pla de l'Estany, Segarra, Selva, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Finalment, els xàfecs seran només possibles (menys del 30%) a algunes comarques del nord i centre de Catalunya: Alt Empordà, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Garrigues, Maresme, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Segrià, Tarragonès, Terra Alta, Urgell i Vall d'Aran. No obstant això, a partir d'aquest dilluns al matí ja es poden produir ruixats amb menor intensitat a les comarques de l'Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès.

L'ACA alerta més de 50 municipis
Cal recordar també que des d'aquesta passada setmana alguns embassaments catalans estan buidant aigua, per la qual cosa des del CECAT s'ha avisat a diversos municipis que es podrien veure afectats per aquesta crescuda dels rius. Segons dades facilitades per Endesa Generación i per la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), la quantitat que estan desembassant els pantans és el següent: Baserca (5 m3/s), Sopeira (14 m3/s), Rialb (160 m3/s), Talarn (62 m3/s), Mitjana de Lleida (253 m3/s), Sant Llorenç (150 m3/s), Grado (100 m3/s), Flix (280 m3/s) i Camarasa (45 m3/s).

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha alertat que l'embassament de Foix continua sobreeixint i, possiblement, continuarà sobreeixint durant les properes hores, per la qual cosa des del CECAT s'ha avisat al municipi de Cubelles. Igualment, l'embassament de la Llosa està sobreeixint i possiblement continuarà sobreeixint durant les properes hores en funció de l'evolució de les seves aportacions. Per aquest motiu, des del CECAT també s'ha avisat als municipis de Sant Llorenç de Morunys, Guixers, Navès i Lladurs.

Paral·lelament, l'embassament de Sant Ponç a partir de dos quarts de nou del vespre d'aquest diumenge ha procedit a fer maniobres ordinàries de desguàs. Els cabals no suposen el desbordament de la llera ni l'afectació a cap servei bàsic, però atès el caràcter inusual dels cabals alliberats, des del CECAT s'ha notificat d'aquesta eventualitat als municipis d'Olius, Riner, Clariana de Cardener, Cardona, Pinós, Navàs, Sant Mateu de Bages, Súria, Callús, Sant Joan de Vilatorrada, Manresa i Castellgalí.

L'ACA també notifica que la presa de Rialb està desembassant i poden resultar afectats els municipis següents: Bassella, la Baronia de Rialb, Tiurana, Ponts, Artesa de Segre, Foradada i Alòs de Balaguer. La presa de Camarasa està desembassant i poden resultar afectats els municipis següents: Camarasa, Os de Balaguer, Balaguer, Vallfogona de Balaguer, Térmens, Menàrguens, Vilanova de la Barca, Torrelameu, Corbins, Alcoletge, Lleida, Albatàrrec, Montoliu de Lleida, Sudanell, Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona, Seròs, la Granja d’Escarp i Massalcoreig. I, per últim, la presa de Talarn està desembassant i poden resultar afectats els municipis següents: Talarn, Tremp, Gavet de la Conca.