Recuperen les restes del darrer forn de guix de Súria

Redacció
10 de juny del 2010
576_1276178568Foto_2
576_1276178568Foto_2

El forn de guix recuperat. AjS

Les restes del darrer forn de guix que va funcionar a la zona de les Guixeres han sortit a la llum gràcies a un grup de voluntaris que han desbrossat la vegetació que cobria aquesta antiga construcció. Els treballs representen un pas endavant en el coneixement d'aquest nucli d'origen medieval, que enguany tornarà a ser l'escenari de la Campanya d'Excavació Arqueològica promoguda per l'Ajuntament de Súria.

Els treballs de recuperació del darrer forn de guix de Súria es van iniciar l'abril passat, i ha comptat amb la participació d'una desena de persones i la col·laboració de l'Ajuntament. Gràcies a la neteja realitzada, el conjunt torna a ser visible en la seva totalitat per primera vegada després de vàries dècades.

Les restes reflexen la importància que va assolir aquesta activitat a Súria. L'historiador surienc Albert Fàbrega, que ha participat en els treballs de recuperació de l'antic forn, ha comentat que una de les "sorpreses" ha estat la grandària de la construcció, que aprofitava el pendent de la muntanya per integrar tot el procés productiu, des de l'extracció fins al transport.

Es calcula que en aquesta zona hi ha restes de sis forns de guix que van funcionar entre els segles XVIII i XX, tot i que les Guixeres en va ser un important centre productor des de l'edat mitjana.

Les darreres edicions de la Campanya d'Excavació Arqueològica de Súria han estat centrades en la recuperació de les restes de l'antiga església preromànica de Sant Pere del Puig i de les Cases del Puig, que formen un conjunt medieval conegut com el Puig de Sant Pere. En un futur es pretén incloure aquestes restes en un únic pla integral i projecte d'investigació per tal de revitalitzar la zona de les Guixeres com a conjunt arqueològic visitable.
Arxivat a