Tesi per millorar la gestió de les TIC de les PIME no metropolitanes

L'estudi, fet a l'EPSEM, mostra les dificultats d'aquestes empreses no especialitzades en tecnologies de la informació i la comunicació a l'hora de desenvolupar projectes d'aquest estil

Redacció
09 de juny del 2010
576_1276085048Dibujo
576_1276085048Dibujo

Rosa Giralt amb la seva tesi impresa sobre la gestió de projectes TIC. UPC

Rosa Giralt, professora de Projectes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) és l'autora de "La gestió de projectes TIC a les PIME de comarques no metropolitanes". Es tracta d'una tesi doctoral que presenta una proposta metodològica perquè petites i mitjanes empreses no especialitzades en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) puguin gestionar adequadament projectes TIC i aconseguir així que aquests projectes acabin amb èxit.

Aquesta nova proposta metodològica busca prevenir i solucionar els problemes que puguin sorgir, ja que, segons Giralt, una bona gestió del projecte acostuma a garantir-ne l'èxit. Aquesta pauta per les PIME està dissenyada en 5 fases: Abans del projecte, planificació, realització, documentació i després del projecte, i per a seguir-la no és necessari que l'empresa disposi de personal específic per la gestió.

A més d'aquesta pauta metodològica, amb l'estudi de diferents empreses Giralt ha pogut reafirmar la seva hipòtesi inicial: les petites i mitjanes empreses no dedicades a les TIC no tenen prous recursos per a gestionar aquests projectes i els consideren projectes addicionals, cosa que acaba fent que es planifiqui el projecte, però que no se'n faci un seguiment ni se segueixi cap metodologia.

Per a fer la tesi s'ha entrevistat a 6 empreses de la zona del Bages de diferents sectors (indústria, serveis, etc.) a través d'un qüestionari obert on se'ls hi demanava com gestionaven els projectes empresarials, si creien que calia innovar, si es fa ús d'alguna empresa externa per a gestionar-los, etc. i les mateixes preguntes però enfocades en els projectes TIC. Els resultats són que les empreses no TIC destinen poc temps en projectes TIC i tenen poc personal específic però, en canvi, mostren un gran interès per la innovació. De fet, aquesta situació és ben normal, ja que abans no es formava als estudiants en gestió de projectes. Ara, en els darrers plans d'estudis, especialment en els graus, els estudiants cursen a la universitat assignatures de gestió de projectes, on poden veure la importància d'aquesta matèria. En concret, Giralt continuarà fent docència de gestió de projectes, en concret de l'assignatura "Gestió i orientació de projectes" al nou grau d'Integració de Sistemes TIC (iTIC), on podrà ensenyar als estudiants part de la recerca desenvolupada a la seva tesi (i també d'altres metodologies existents a l'actualitat) i aplicar-la a casos pràctics de l'àmbit de les TIC. D'aquesta manera els estudiants podran aplicar la metodologia en els treballs realitzats dins aquesta assignatura, altres de posteriors que basaran el seu aprenentatge en el desenvolupament de projectes i també en el Projecte Final de Grau. D'aquesta manera, quan els estudiants entrin al mercat laboral, ja tindran unes nocions i una certa experiència en gestió de projectes TIC.

La tesi també conté la definició del tema de recerca i la metodologia emprada, un apartat on s'explica la gestió de projectes i els principals models existents, tipus de projectes TIC i la situació de les PIME catalanes i la relació amb resta a escala global. Pel què fa a les conclusions i a la metodologia proposada per gestionar projectes TIC ja s'han fet saber a les empreses enquestades, algunes de les quals ja han mostrat el seu interès i ja han començat a aplicar la pauta.

Es tracta d'una tesi que Rosa Giralt va començar el 2002, però que no ha pogut acabar fins ara. "És molt difícil compaginar feina, recerca i família i quan podia avançar més la tesi era en els períodes en què no hi havia docència" assegura. Ara, ja acabada, i de cara el més de juliol, podrà presentar-ne les conclusions davant d'un tribunal que estarà format per professors de l'UPC i altres professors entesos en la matèria que avaluaran el seu treball.

Els directors de tesi han estat Ramon Companys Pasqual, professor del Departament d'Organització d'Empreses de l'UPC a Barcelona, i Pere Palà Schönwälder, professor del Departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM).