60 parelles lingüístiques noves a Manresa durant 2010

Voluntariat per la Llengua ha fet balanç del que portem d'any

Redacció
04 de juny del 2010
576_1275662214Roda_de_premsa_04_06_10
576_1275662214Roda_de_premsa_04_06_10

Un moment de la roda de premsa, aquest divendres al matí. VLl

El programa Voluntariat per la llengua va creixent, any rere any, i la seva vinculació amb la ciutat de Manresa cada vegada és més estreta.

Durant el que portem d'any, el programa ja ha creat 60 parelles lingüístiques noves des del Servei Local de Català a la capital del Bages. Això vol dir que s'han mobilitzat 120 persones, entre aprenents i voluntaris, que es troben desinteressadament una hora a la setmana per conversar en català. S'està, doncs, en la línia de tornar a repetir els resultats de l'any anterior pel que fa al nombre de parelles creades.

El Centre de Normalització Lingüística Montserrat duu a terme el programa Voluntariat per la llengua des de l'any 2003, amb alumnes dels cursos de català per a adults i amb tothom qui està interessat en el foment de l'ús de la llengua catalana. Amb el temps, el nombre de parelles ha anat augmentant. Així, si a Manresa l'any 2006 es van fer un total de 30 parelles lingüístiques, l'any següent hi va haver un notable augment que va fer pujar la xifra fins a 99. L'any 2008 el programa va experimentar un lleuger retrocés, amb 83 parelles creades. I no va ser fins a l'any passat que el programa va assolir les seves xifres més altes, amb 142 parelles creades a la capital del Bages.

Durant aquest període el nombre d'alumnes dels cursos de català ha augmentat de forma espectacular ja que la conjuntura econòmica ha portat a les aules alumnes que fa anys que viuen a Catalunya.

Aquest any, doncs, es treballa amb l'objectiu de superar els resultats anteriors. Per fer-ho, es compta amb la dedicació d'un tècnic, amb el suport de l'equip del CNL Montserrat, que és la institució que coordina el programa, i també amb una xarxa social d'entitats i establiments col·laboradors que creen conjuntament les sinergies adequades per tal de procurar que el servei que presta el programa a la nostra societat tingui els elements de qualitat que l'identifiquen arreu.

És així com s'ha començat a crear una xarxa amb els anomenats Establiments Col·laboradors. Es tracta principalment de comerços que, entre d'altres coses, es comprometen a parlar en català tothom qui parli en català, encara que parli amb dificultat, amb especial atenció als participants del programa Voluntariat per la llengua. A Manresa, en aquest moment n'hi ha 15: Bar Toni's, (plaça Major, 16); Tela Marinera (carrer d'Urgell, 6); Sibelius (carrer de Casanova, 4); Bar Òscar (carrer de Sant Joan Baptista de la Salle, 32); Bar Granja Noemí (carrer d'Urgell, 33); Ganiveteria Morros (carrer del Born, 15); Las Vegas (carrer del Born, 28 / Nou, 39); L'Aroma (carrer de Casanova, 6); L'Aroma (carrer de Sant Miquel, 33); Autoservei Huguet Biosca (carrer de Vilanova, 5); Finques Born (carretera de Cardona, 15); Carnisseria Fainé (carrer del Born, 6); Farmàcia Comas (plaça de Clavé, 1); Queviures Comallonga (carrer d'Urgell, 20); i Comerç Just i Solidari (carrer d'Urgell, 14).

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que pretén fomentar l'ús de la llengua catalana en les relacions personals. Facilita que les persones que tenen coneixements de llengua catalana es llancin a parlar-la en totes les situacions, i que les persones que parlen habitualment el català no canviïn de llengua innecessàriament.

El programa posa en contacte un persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol parlar-lo, perquè es trobin i parlin on vulguin, quan vulguin i del que vulguin durant un mínim de 10 hores (una hora a la setmana). Aquest programa s'adreça només a persones majors d'edat.

La implantació i el desenvolupament del programa Voluntariat per la llengua durant els darrers anys l'ha consolidat com un gran instrument de suport al procés d'aprenentatge de la llengua catalana però també com una eina de participació social que ha servit per posar de manifest valors positius associats a l'aprenentatge i l'ús del català, relacionats amb el coneixement mutu entre persones que conviuen en un mateix territori.

D'altra banda, Voluntariat per la llengua s'ha convertit en una eina molt útil perquè les persones catalanoparlants s'adonin que no han de canviar necessàriament de llengua quan s'adrecen a una persona desconeguda o estrangera, i, per tant, és un instrument clar de foment de l'ús social del català.

Per aquests dos aspectes, és un programa que fomenta la convivència i la cohesió social, que pot contribuir a fer del català la llengua comuna de la societat en un context de diversitat cultural. Cal tenir en compte, però, que no es tracta només d'un programa adreçat a la relació entre persones catalanoparlants i persones d'immigració recent. També hi han participat amb un alt grau de satisfacció persones que resideixen des de fa anys a Catalunya, o que fins i tot hi han nascut, però no parlen català amb prou fluïdesa. Aquestes persones, tot i que no hagin assistit a cursos de català, tenen un coneixement passiu de l'idioma i necessiten aquesta petita pràctica per llançar-se a parlar-lo.