La Fira Mediterrània presenta l'edició impresa de les jornades professionals

L'acte de presentació serà conduit per l'Orquestrina de la Festcat, amb músics dels Quicos i de la Carrau

Redacció
02 de juny del 2010
Per primera vegada en 12 edicions, la Fira Mediterrània de Manresa ha editat en forma de llibre la transcripció íntegra de les jornades professionals. L'acte de presentació del llibre tindrà lloc el proper 15 de juny a les 19.30h a l'Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa i estarà protagonitzat per l'Orquestrina del Campus de l'Escola de la Festa de la Festcat (les Escoles d'Estiu de Cultura Popular i Tradicional), una original formació musical integrada per membres dels grups Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, La Carrau i altres formacions. L'Orquestrina obrirà l'acte a les 19.00h al Passeig Pere III i farà una petita cercavila fins arribar al pati del Kursaal, on s'oferirà una copa de cava i el grup conduirà l'acte de presentació. L'acte també comptarà amb la presència de Ramon Fontdevila, president del Comitè Executiu de la Fundació Fira Mediterrània de Manresa.

El volum és el número 107 de la Col·lecció El Tinter, de l'Editorial Cossetània amb edició a cura de Marta Plans, i tindrà distribució normalitzada a les llibreries. El text recull fidelment el contingut íntegre de les jornades professionals sobre tradició i modernitat, l'eix temàtic de la Fira 2009 encapçalat pel polifacètic artista valencià Carles Santos. Les jornades es van celebrar el 5 i 6 de novembre de 2010, a la sala d'actes de la Fundació Caixa Manresa, i van comptar amb la participació de destacades personalitats dels àmbits de les arts escèniques, el pensament, la música i les xarxes artístiques internacionals, que van analitzar i debatre si les arrels i la contemporaneïtat són conceptes antagònics o realment es retroalimenten. La jornada va permetre aglutinar els diferents sectors del món de l'espectacle al voltant de la Fira i interrelacionar el pensament amb el marc natural de la Fira Mediterrània de Manresa, és a dir, el mercat artístic.

Ponents destacats
Entre els ponents destaquen la periodista i escriptora Patrícia Gabancho; el Premi Nacional de Cultura Popular 2009 Bienve Moya; el director artístic italià del Circo e dintorni Alessandro Serena, que va protagonitzar l'espectacle inaugural del Festival Grec de Barcelona 2009; el periodista musical de la BBC britànica, Philip David Ellwand; els periodistes catalans Jordi Bianciotto de El Periódico i Lluís Gendrau del Grup Enderrock; el director de Turisme i Festes i de l'Ajuntament de Bilbao Gonzalo Olabarría, i el director del Festival de Músiques Sacres de Fès (Marroc) Gerard Kurdjian.

Les jornades sobre tradició i modernitat van ser coorganitzades per la Fira i el KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) de la Generalitat de Catalunya, que va estar representat per Vicenç Altaió, i de l'Oficina de Difusió de la Diputació de Barcelona, així com amb la col·laboració de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.