Comença la part més visible de les obres del futur centre d'interpretació

El centre d'interpretació del carrer del Balç es convertirà en un referent de l’època medieval de Manresa i de Catalunya i del rei Pere III

per Redacció, 31 de maig de 2010 a les 11:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Mas i Perramon davant d'on anirà el centre d'interpretació del carrer del balç. Ajuntament Manresa

Aquest dilluns comença la part més intensa dels treballs d'adequació dels espais que albergaran el futur centre d'interpretació del carrer del Balç. Fins ara s'han fet diversos treballs previs que no han afectat la via pública. Les obres han de permetre que Manresa disposi d'un equipament referent del patrimoni medieval de Manresa i el país. L'actuació inclou un enderroc de finques, la rehabilitació dels edificis nobles del carrer del Balç per ubicar-hi el centre d'interpretació, i una part de la museïtzació de l'equipament.

L'actuació acompleix dos objectius bàsics:
 • per una banda, enderrocar unes finques que estan en estat ruïnós. Es tracta de tres finques ubicades a la plaça Major número 4, i que estan just al damunt dels edificis nobles del carrer del Balç. Aquests enderrocs són necessaris, i a més, sense fer-los no seria possible actuar als edificis nobles amb seguretat. Un cop completada l'obra, la plaça mantindrà la imatge actual de les façanes.
 • per l'altra, adequar l'espai que acollirà el futur centre d'interpretació del carrer del Balç. El projecte també inclou una part de la museïtzació de l'equipament. L'Ajuntament està treballant per aconseguir els recursos necessaris que permetin completar la fase de museïtzació.
Aquesta rehabilitació dels edificis nobles del carrer del Balç es fa als edificis ubicats sota la cota de la plaça Major, i que donen al carrer del Balç i el carrer Santa Llúcia. S'eliminen els entresolats que hi ha afegits en aquests edificis per recuperar la distribució original. Aquests espais són els que acolliran el centre d'interpretació.

En aquesta fase es realitzen completament les obres i instal·lacions, i una part de la museïtzació del centre d'interpretació, que en aquesta fase no podrà fer-se completa, per raons pressupostàries. l'Ajuntament buscarà recursos externs per completar-la durant els propers dos anys.

Les obres son executades per l'empresa Cots i Claret, i s'acabaran d'aquí a 7 mesos. El pressupost del projecte que s'executa és de 970.000 euros. Una part important està finançada per la Generalitat de Catalunya, des de les conselleries de Innovació, Universitats i empresa, a través del Pla de Foment del Turisme, i des de PTOP des del Pla de Barris.

Recordem que el carrer del Balç és un dels elements patrimonials medievals més singulars de Manresa. Després d'encarregar un Pla Director i d'Aprofitaments Culturals i Turístics del Carrer del Balç, l'Ajuntament de Manresa va engegar un projecte de rehabilitació del carrer, amb l'objectiu de donar-li un ús comercial i turístic.

Els objectius generals del centre d'interpretació del carrer del Balç són els següents:
 • Dissenyar i desenvolupar un centre que contribueixi a prestigiar l'espai i actuï com a motor per impulsar la recuperació i posada en actiu de tot el conjunt patrimonial.
 • Posar en valor el carrer del Balç potenciant la seva interpretació patrimonial i estimulant activitats lúdiques, culturals, productives i de serveis compatibles amb els seus valors patrimonials.
 • Fer del carrer del Balç un element de dinamització del nucli antic de Manresa.
 • Realitzar un model de museïtzació sostenible i competitiu, capaç de convertir-se en un element  d'atracció de visitants.
 • Convertir el carrer del Balç i el seu centre d'interpretació en un referent de la història medieval, de Catalunya i de la història de la Corona d'Aragó personalitzada en la figura de Pere III el Cerimoniós, així com de la història de Manresa.
Quan estigui complert, el centre d'interpretació comptarà amb diferents espais:
 • Recepció, amb punt de venda d'entrades i botiga
 • Sala audiovisual, on es parlarà de la Manresa medieval i el rei Pere III.
 • Al soterrani, explicació del creixement de la ciutat al segle XIV
 • Maqueta virtual del carrer del Balç
 • Muntatge escenogràfic i audiovisual sobre la vida al carrer del Balç i les persones que hi freqüentaven.

 

Participació