El Ball de Gitanes demostra la seva força popular

Àlex Gómez Ribera
23 de maig del 2010
576_1274631086DSC_0130
576_1274631086DSC_0130 | Àlex Gómez Ribera

La plaça de l'Ajuntament ha viscut el Ball de Gitanes. Àlex Gómez Ribera

La festa del ball de gitanes s'ha convertit, de nou, en un dels actes festius més populars de Sant Vicenç de Castellet. Una ballada col•lectiva i participativa on hi participen molts veïns del poble de totes les edats. Una festa que es complementa engalanant, amb domassos, alguns dels balcons del poble. El ball de gitanes és un exemple de cultura popular que actualment està molt arrelat des de que va ser recuperat l'any 1992 i que, aquest any, ha estat acompanyat pel conseller de cultura Joan Manuel Tresserras. La ballada ha començat, com és habitual amb un cercavila per el poble fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament.

Un sol intens, alleujat per l'ombra dels quatre plataners de la plaça de l'Ajuntament, s'ha fet present durant la festa. Els barons de Castellet, gegants del poble, i el ball de Caldes, en homenatge als picapedrers que van portar la festa al poble, han obert la celebració. Tot seguit s'ha iniciat el galop d'entrada on totes les colles de balladors de Gitanes han anat entrant a la plaça per donar pas a un dels moment més especials de la festa: la tria, per sorteig, de la núvia de Gitanes. L'afortunada en aquesta ocasió ha estat Jessi Escalante, de la colla Nova, que ha rebut el ram i el mantó amb que es condecora a la núvia. Després del galop de coronació de la núvia, s'han ballat el conjunt de danses que integren el ball de Gitanes: el xotis, la catxutxa, la contradansa i l'estrella, la jota i el vals jota. Un seguit de balls que s'han tancat amb el galop final on, apart dels balladors de les colles, s'ha convidat el públic assistent a ballar. Finalment, per acabar la festa, s'ha ballat la sardana "Cent Galops per Sant Vicenç" i el ball dels barons de Castellet.
 
Joan Manuel Tresserras visita la festa
Joan Manuel Tresserras ha visitat Sant Vicenç de Castellet aquest diumenge. Àlex Gómez Ribera

Un cop acabat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha deixat el balcó de l'Ajuntament des d'on ha seguit el ball de Gitanes i ha saludat els assistents. Tresserras s'ha declarar coneixedor del ball de Gitanes ja que el conseller és de Rubí, ciutat que té el seu pròpi ball de Gitanes. Un fet que li ha permès igualment considerar el  ball de Gitanes com a espectacular no només per la pròpia festa sinó pel context on es desenvolupa, la plaça de l'Ajuntament. Tresseras ha estat obsequiat amb un domàs commemoratiu de Gitanes, amb el qual, no ha tingut inconvenient a fer-s'hi una fotografia.
 
Sant Vicenç tanca, doncs un cap de setmana dedicat a les Gitanes. Una dedicació que va començar dissabte amb la ballada infantil que vol garantir la continuïtat de la festa. Un final que és l'inici de la Setmana Cultural.