La Catalunya Central lidera la sensibilització pel medi ambient

Amb una nota de 6,56 sobre 10, segons un estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat)

ACN
18 de maig del 2010
Els habitants de la Catalunya Central són els més sensibilitzats pel medi ambient, amb una nota de 6,56 sobre 10, segons un estudi de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). En canvi, els que treuen pitjor nota són els residents a Ponent, amb una nota de 6,05. La mitjana de Catalunya és un 6,4. Els veïns de les comarques centrals són els que treuen millor nota en tres dels set aspectes analitzats, com el tractament dels residus ocasionals, les pautes de consum sostenibles i la consciència mediambiental.

A més d'aquests tres indicadors, l'estudi també analitza l'estalvi d'aigua i energia, el tractament de residus habituals i l'ús del transport. En general, les llars que treuen millor nota són de quatre persones i amb algun fill menor de 25 anys, que estan situades en municipis mitjans, de 10.000 a 50.000 habitants, amb ingressos mitjans-alts, nacionalitat espanyola i amb estudis superiors.

Per àmbits, l'estalvi d'aigua és més ampli a l'àrea metropolitana de Barcelona, mentre que qui pitjor ús en fa és Ponent. En energia, Ponent també treu la pitjor nota, un 6,49, i el Camp de Tarragona treu un 6,73, la més alta. En el tractament de residus habituals, com la separació de brossa orgànica, plàstic, paper i vidre, és on la mitjana catalana és més alta, un 8,01. L'Alt Pirineu i Aran treuen la millor nota, gairebé un 9, i Ponent torna a ser el pitjor.

En residus ocasionals, com productes químics, piles, medicaments, mobles o fluorescents, qui treu pitjor nota és el Camp de Tarragona.

Les pautes de consum com la compra de productes ecològics i de proximitat, envasos de més d'un ús, piles recarregables o l'ús de paper reciclat és on Catalunya treu pitjor nota, un 3,87, amb l'àmbit metropolità encapçalant la pitjor nota i les comarques centrals traient la millor, un 4,48. En canvi, els barcelonins i catalans del voltant treuen la millor nota en ús de transport públic i sostenible, un, 5,7, mentre que els de Ponent tornen a ser els pitjors amb 4,85.

En consciència mediambiental, la mitjana catalana és un 6,4. Mentre que la Catalunya Central té un 6,4, Alt Pirineu i Aran tenen un 6,25.